Foreign Policy: «Ο Ερντογάν ίσως είναι πολύ άρρωστος για να παραμείνει πρόεδρος» – Οι πιθανοί διάδοχοί του

EUROKINISSI

Δημοσίευμα του Foreign Policy αναφέρει πως ο Ερντογάν ίσως είναι πολύ άρρωστος για να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Το ενδεχόμενο της αλλαγής – μετά από μια 20ετία – στην προεδρία της Τουρκίας αναλύει το Foreign Policy, το οποίο αναφέρεται σε πρόσφατα βίντεο που δείχνουν τον Τούρκο πρόεδρο να δυσκολεύεται ακόμα και για να κατέβει μερικά σκαλιά.

Σύμφωνα με το Foreign Policy, ο Τούρκος πρόεδρος ίσως είναι τόσο άρρωστος που να μην μπορεί να θέσει υποψηφιότητα το 2023.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βίντεο από μια ομιλία του. Για να κατέβει από το βήμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρειάστηκε τη βοήθεια της συζύγου του, ενώ και πάλι τα βήματά του, μόνο σιγουριά δεν πρόδιδαν.

{https://www.youtube.com/watch?v=AGZFMVlD_YM&t=2s}

Οι πιθανοί διάδοχοι

Τι θα συμβεί λοιπόν, αν ο Ερντογάν πάψει να είναι πρόεδρος; Σύμφωνα με το άρθρο 106 του τουρκικού Συντάγματος, αν κάτι συνέβαινε στον πρόεδρο Ερντογάν, τις ευθύνες του θα αναλάμβανε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι τουλάχιστον για 45 ημέρες μέσα στις οποίες θα πρέπει να ορκιστεί νέος πρόεδρος.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην μετά – Ερντογάν Τουρκία, το κόμμα του, το AKP πιθανότατα θα διασπόνταν, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για αντιπολιτευόμενους σήμερα ηγέτες. Ένας εξ αυτών ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Στο «τραπέζι» σύμφωνα με το Foreign Policy, υπάρχουν ακόμα τα ονόματα του δημάρχου Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς αλλά και της Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού Iyi Parti.

Σύμφωνα όμως με την ίδια ανάλυση κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε δημοκρατικές εκλογές, κάτι που δεν είναι σίγουρο πως θα συμβεί στην Τουρκία ούτε μετά τον Ερντογάν. Όπως αναφέρει η ανάλυση «Θα πρέπει να είναι καθαρό ότι ο Ερντογάν μέσω του κόμματός του έχει παρακάμψει ή κάνει λάστιχο τους θεσμούς στην Τουρκία. Είναι λοιπόν δύσκολο να φανταστεί κανείς πως οι εκλογές που θα προκηρύσσονταν σε 45 μέρες θα ήταν ελεύθερες και δίκαιες. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας Ερντογάν άνθρωποι μέσα στο AKP, έχουν γίνει πλούσιοι και δυνατοί, συχνά με αμφιλεγόμενες πρακτικές και σκοπούς. Μοιάζει όχι ιδιαίτερα πιθανό για τους αξιωματούχους, τους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους των media και άλλους να ρισκάρουν με τέτοια ευκολία να θέσουν τους εαυτούς τους στη βάσανο μιας δημοκρατικής διαδικασίας».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί είναι εκείνοι ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών φαίνονται να προκρίνουν τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Επικρατέστερος εκ των τριών, μοιάζει, σύμφωνα με το Foreign Policy, ο Ακάρ.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3FfkXzE
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη