Απογραφή 2021: Παραιτούνται απογραφείς λόγω πίεσης και... τρέλας από τους πολίτες

Απογραφή 2021: Παραιτούνται απογραφείς λόγω πίεσης και... τρέλας από τους πολίτες

Μετ' εμποδίων προχωρά η διαδικασία της απογραφής 2021 πληθυσμού στην Αχαΐα. Οι απογραφείς παραιτούνται για λόγους μισθού ή καταστάσεων… τρέλας που συναντούν από πολίτες.

Δεν έρχονται αισιόδοξα μηνύματα από τους απογραφείς που έχουν αναλάβει να καταγράψουν πόσοι πολίτες κατοικούν σε όλη τη χώρα.

Στην Αχαΐα, σύμφωνα pelop.gr ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Νίκος Μουρτζούχος οι απογραφείς πέφτουν πάνω σε κύμα άρνησης από αρκετούς συμπολίτες, η οποία έχει ως συνέπεια κάποιοι να έχουν παραιτηθεί των καθηκόντων τους λόγω των συμπεριφορών αλλά και των μισθών!

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Μια ερμηνεία του φαινομένου είναι πως πρόκειται για ένα μίγμα κορονοϊού και αντίδρασης, αφού σήμερα σχεδόν σε κάθε ενέργεια του Δημοσίου φαίνεται πως κάποιοι επιλέγουν να αντιδράσουν ή να σκεφτούν πως κάτι κρύβεται πίσω από τη διαδικασία της απογραφής.

Οι διάφορες τραγελαφικές αναρτήσεις που έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με συμπολίτες να λένε πως η απογραφή γίνεται «για να μας πάρουν τα παιδιά μας» ή «για να μας χωρίσουν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και να ξέρουν πού μένουμε».

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Επιπλέον, ένα δεύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΛΣΤΑΤ και η τοπική Περιφερειακή Υπηρεσία είναι οι ίδιοι οι απογραφείς, οι οποίοι παραιτούνται!

Όπως εξηγεί ο κ. Μουρτζούχος στην «Π»: «Από 700 απογραφείς που χρειαζόμαστε για την περιοχή, έχουμε αντικαταστήσει σχεδόν τους 500. Δηλαδή έχουν χρησιμοποιηθεί άτομα για σχεδόν δύο απογραφές. Οι παραιτήσεις δημιουργούν πρόβλημα χρόνου καθώς χρειάζονται νέες εκπαιδεύσεις αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι».

ΕΞΗΓΗΣΗ

Το κύμα «φυγής» των απογραφέων έχει δύο εξηγήσεις. «Αφενός οι αντιδράσεις των πολιτών και αφετέρου ότι οι απογραφείς είχαν παρακινηθεί από τα ΜΜΕ πως θα είχαν πολύ υψηλές αποδοχές που θα έφταναν τα 1.200 ευρώ τον μήνα, όμως η δουλειά δεν είναι απλή και τα χρήματα δεν είναι τόσα» τονίζει ο κ. Μουρτζούχος.

Ένα ακόμα ζήτημα που αντιμετωπίζουν στην ΕΛΣΤΑΤ, που καθυστερεί τη διαδικασία της απογραφής είναι πως οι πολίτες χάνουν τον κωδικό που τους έχει σταλεί ταχυδρομικώς ή οι απογραφείς δεν μοιράζουν σωστά τους φακέλους ή γίνεται λάθος η συμπλήρωση του ειδικού κωδικού στο gov.gr.

Ολοκλήρωσαν ήδη 15.000 κατοικίες

Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Νίκος Μουρτζούχος εκτιμά: «Παρά τα προβλήματα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το επόμενο διάστημα και είμαι αισιόδοξος πως η διαδικασία θα τρέξει όπως πρέπει. Ήδη στην Αχαΐα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία περίπου 15.000 κατοικίες.

Ο κόσμος μπαίνει στο σύστημα και έχει ξεκινήσει να απογράφεται δηλαδή. Άλλωστε, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Το κλειδί από τη μεριά μας είναι να διαμοιράσουν οι απογραφείς τον ειδικό με τον σωστό τρόπο, καθώς έτσι θα είναι απλό για τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και δεν θα χρειάζεται να μας καλούν στο τηλέφωνο για διευκρινίσεις».



from Όλες οι ειδήσεις - Ειδήσεις https://ift.tt/3CEEjMl
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη