-->

Απόψε η μεγαλύτερη έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα

Θα διαρκέσει συνολικά έξι ώρες

Με το βλέμμα στον ουρανό αναμένεται να είναι απόψε εκατομμύρια άνθρωποι, καθώς θα σημειωθεί η μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική έκλειψη Σελήνης των τελευταίων 580 ετών.

Το «μονοπάτι» της έκλειψης θα περάσει από την ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης.

Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι θα πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας, αλλά για αυτήν με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη - που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου - θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο - μαζί με την παρασκιά - θα διαρκέσει έξι ώρες. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.

Δυστυχώς, το σπάνιο αυτό φαινόμενο δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα.

Δείτε live εικόνα

Είχε προηγηθεί μία ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου φέτος, ενώ θα ακολουθήσει μία ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (συζυγία), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και να παίρνει έτσι μια κοκκινωπή απόχρωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕfrom Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/30DpxZp
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->