-->

Οικονόμου: Και επίσημα στο τραπέζι αλλαγή των μέτρων στα σούπερ μάρκετ

Οικονόμου: Και επίσημα στο τραπέζι αλλαγή των μέτρων στα σούπερ μάρκετ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τους συντάκτες για την πανδημία, τα στοιχεία, για πιθανά μέτρασ στα σουπερ μαρκετ, αλλά και την ενδεχόμενη επίταξη γιατρών

H ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Tύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε απολογισμό των όσων έχουν γίνει τα δυο χρόνια της πανδημίας από την κυβέρνηση και είπε ότι οι απώλειες θα ήταν λιγότερες αν οι πολίτες είχαν αγκαλιάσει περισσότερο τον εμβολιασμό. Και θα είναι λιγότερες αν τηρηθούν πιστά τα μέτρα.

Στη χώρα μας μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παρατηρείται σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. 9 στους 10 συμπολίτες μας όπως τόνισε στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα όπως ανέφερε, υπάρχει προοδευτική αύξηση στον εμβολιασμό από ανθρώπους που μέχρι πρότινος ήταν ανεμβολίαστοι και συγκεκριμένα 1-7 Νοεμβρίου υπήρξαν 149.000 καινούρια ραντεβού.

Αναλυτικά δήλωσε

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθεί να επιδεινώνεται εξαιτίας της εποχικότητας αλλά και της ύπαρξης πληθυσμών χωρίς ανοσία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Συνεπακόλουθα και το Σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρή πίεση παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες. Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη κάθε περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Και τόνισε: «Στη χώρα μας μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παρατηρείται σε περιοχές της Β. Ελλάδος που έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Ταυτόχρονα από τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά τα νοσοκομεία προκύπτει ότι 9 στους 10 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι. Επιβεβαιώνονται έτσι οι έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και αποδεικνύεται περίτρανα ότι μόνη ασφαλής και αποτελεσματική άμυνα απέναντι στη φονική πανδημία είναι ο εμβολιασμός».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τέθηκαν σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο και τους εκτεταμένους ελέγχους που διενεργούνται υπάρχει προοδευτική αύξηση στον προγραμματισμό των εμβολιασμών από ανθρώπους που μέχρι πρότινος ήταν ανεμβολίαστοι.

emvoliaki

Ενδεικτικά την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου υπήρξαν περίπου 149.000 καινούργια ραντεβού. Έστω και την έσχατη ώρα κάποιοι προβαίνουν στην επιλογή υπέρ της ζωής και της δημόσιας υγείας.
Πρέπει να υπενθυμίσω ότι από την περασμένη Παρασκευή είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών εφόσον έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης καθώς επίσης και η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson εφόσον έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την πρώτη δόση».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «επειδή τις τελευταίες μέρες η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία υπερβολών, ψεμάτων αλλά και κατατρομοκράτησης των πολιτών θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια σημεία σε σχέση με την πανδημία. Ο κορωνοϊός βρίσκεται μαζί μας τα τελευταία δύο χρόνια. Μαστίζει η πανδημία τον πλανήτη σχεδόν δύο χρόνια και ο ορίζοντας πλήρους ελέγχου της είναι ακόμα απροσδιόριστος. Συνεπώς όσοι φαντασιώνονται μία κοινωνία περίκλειστη προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην πατρίδα και υπονομεύουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων από τη στιγμή μάλιστα που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός κι έχουμε κι αξιοσημείωτες ιατρικές δυνατότητες πλέον».

«Η πανδημία βρήκε την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο με το ΕΣΥ εξασθενημένο από την αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα έκανε τα πάντα:

  • Προχώρησε εγκαίρως σε γενικό lockdown όταν έπρεπε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και πρωτοστάτησε στα συστήματα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.
  • Πριν ακόμα βρεθεί το εμβόλιο ενίσχυσε το ΕΣΥ, υπερδιπλασιάζοντας τις ΜΕΘ και προσλαμβάνοντας περίπου 12.000 υγειονομικούς.
  • Αξιοποιώντας δωρεές και εντάσσοντας σε ένα κοινό σχέδιο τους ιδιωτικούς φορείς υγείας.
  • Μέσα σε βδομάδες έγιναν στη χώρα σε σχέση με το ΕΣΥ όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες».
  • Αλλά και μετά, όταν ανακαλύφθηκε το εμβόλιο η Ελλάδα πήρε αμέσως θέση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προμήθειά του. Οργάνωσε την αξιοθαύμαστη επιχείρηση "Ελευθερία", και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού. Συγκρότησε επίσης κινητά συνεργεία εμβολιασμού που ταξίδεψαν στα νησιά και σε κάθε μακρινό χωριό. Ταυτόχρονα διέθεσε δωρεάν δεκάδες εκατομμύρια self test. Ενώ σήμερα που μιλάμε, στην επικράτεια διεξάγονται κάθε μέρα σχεδόν 300.000 έλεγχοι για τον εντοπισμό των κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη νύχτα Βαρθολομαίου που ανέφερε η κα. Παγώνη για τις εφημερίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα προσθέσουν κλίνες, έχουν εισαγάγει κίνητρα για ιδιώτες γιατρούς και αν απαιτηθεί τότε θα προσχωρήσουν στην επίταξη υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επέλαση της πανδημίας που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Επίταξη γιατρών

Στο ερώτημα αν είμαστε κοντά σε επίταξη γιατρών, ο κ. Οικονόμου είπε:

«Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν προστεθεί κλίνες. Οργανώνεται το ΕΣΥ για δίνουμε κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί να ενισχύσουν το σύστημα. Αν δεν ανταποκριθούν θα προχωρήσουμε στην επίταξη όπως είχαμε κάνει και παλαιότερα. έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο μέτρων και γίνονται έλεγχοι σε όλη την περιφέρεια. Τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς ανέβηκαν και δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους να εμβολιαστούν έτσι ώστε οικονομία και κοινωνία να μείνουν ανοικτά».

estiasaki

Υποχρεωτικότητα στην εστίαση

Ερωτηθείς για την σύσκεψη Μητσοτάκη με φορείς της εστίασης και αν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας: «χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να εφαρμοστούν τα μέτρα και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε.

Τόνισε η κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των μέτρων. Για την υποχρεωτικότητα είπε ότι δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο και είναι στην διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο στο οποίο οι εργαζόμενοί τους θα προστατευθούν καλύτερα από τον κορονοϊό, είτε με τον εμβολιασμό, είτε με τεστ».

Για πιθανότητα lockdown

«Το lockdown δεν είναι στο τραπέζι για την κυβέρνηση», είπε ακόμα απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η κόκκινη γραμμή. 

Για το αν θα γίνει lockdown για ανεμβολίαστους είπε ότι καταλαβαίνει την ανησυχία που υπάρχει και παρακολουθούνται τα δεδομένα. Αν είχαμε περισσότερους εμβολιασμένους και τηρούνται τα μέτρα θα είμασταν πιο ανθεκτικοί στον κορονοϊό. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην ξανακλείσει η χώρα».

Rapid test - μέτρα στα σούπερ μάρκετ

Υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων εκεί, ο κόσμος πάει εκεί κυρίως για να προμηθευτεί τρόφιμα, αν υπάρξει ανάγκη προσαρμογής του πλαισίου ή πρόσθετων μέτρων  η κυβέρνηση είναι ανοικτή να τα δει αν χρειαστεί αλλά πάντα στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων.

Αλλαγή πρωτόκολλων στα σχολεία

Για τα σχολεία, σημείωσε ότι στα 80.000 τμήματα έχουν κλείσει ελάχιστα. 

Τόνισε ότι μόλις επισημανθεί κρούσμα σε σχολείο λαμβάνονται μέτρα και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στον κόσμο παραλληλίζοντάς το με την Βουλή που έκλεισε μόλις βρέθηκε θετικός ο υπουργός Μεταφορών.

Πόσο πιθανή είναι μια επίταξη

Όταν το Υπουργείο θεωρήσει την επίταξη απαραίτητη τότε όπως τόνισε να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα συμβεί

{https://youtu.be/pamvkZggkD4}from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3kfQmJD
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->