Ουκρανία: Έλαβε όπλα αξίας 1,5 δισ. ευρώ από την Πολωνία

Ουκρανία: Έλαβε όπλα αξίας 1,5 δισ. ευρώ από την Πολωνία

Όπλα αξίας 1,5 δισ. ευρώ παρέδωσε η Πολωνία στην Ουκρανία, προκειμένου να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, όπως ανακοίνωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Ως σήμερα, η Πολωνία έχει μεταβιβάσει στον ανατολικό μας γείτονα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 7 δισ. ζλότι, δηλαδή 1,6 δισ. δολαρίων», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κρακοβία (νότια) με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ. «Ο εξοπλισμός αυτός σώζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ευρώπης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μοραβιέτσκι.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, η πολωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως εφοδίασε τον ουκρανικό στρατό με αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους, όλμους, πυρομαχικά, καθώς και UAVs.

Σαράντα άρματα μάχης και περίπου εξήντα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού συγκαταλέγονται επίσης στο υλικό που προμήθευσε η Βαρσοβία στο Κίεβο, σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ αν και η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις παραδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Κρακοβία, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ιδίως των μεταφορών φορτίων ουκρανικών εμπορευμάτων, προκειμένου το Κίεβο να μπορέσει να παρακάμψει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία.

Χαρακτήρισαν εξάλλου τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας «ξεκάθαρα ανεπαρκείς» και κάλεσαν για ακόμη μια φορά να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα που εξάγει η Μόσχα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στο Κίεβο, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να μην θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Γερμανίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Επίσης, Ζελένσκι και Μπόρις Τζόνσον συνομίλησαν σχετικά με μία «νέα φάση» στρατιωτικής βοήθειας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια βαρέων όπλων. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε, από την πλευρά του, την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/aIrQ95c
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη