-->

Ανησυχία για την ηπατίτιδα σε παιδιά: Ψάχνουν για μετάλλαξη στον αδενοϊό 41, τα «ύποπτα» συμπτώματα

Ανησυχία για την ηπατίτιδα σε παιδιά: Ψάχνουν για μετάλλαξη στον αδενοϊό 41, τα «ύποπτα» συμπτώματα

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ένας κοινός ιός -και συγκεκριμένα το στέλεχος F41 του αδενοϊού- ενδέχεται να είναι η πιθανότερη αιτία πρόκλησης της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 25/4, πως ένα στέλεχος αδενοϊού που ονομάζεται F41, μοιάζει να είναι η πιο πιθανή αιτία πρόκλησης της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που προσβλήθηκαν είναι κάτω από πέντε ετών, και είχαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας – διάρροια και ναυτία – σε συνδυασμό με ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).

H Δρ. Μίρα Τσάντ, διευθύντρια στο UKHSA, με ειδίκευση στα αναδυόμενα λοιμώδη νοσήματα, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στη Λισαβόνα:

«Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται μέσω των ερευνών μας υποδηλώνουν όλο και περισσότερο ότι αυτή η αύξηση της αιφνίδιας έναρξης ηπατίτιδας στα παιδιά συνδέεται με τη μόλυνση από αδενοϊό. Ωστόσο, διερευνούμε διεξοδικά άλλες πιθανές αιτίες», ανέφερε.

Επίσης, πρόσθεσε πώς "τα κομμάτια του παζλ άρχισαν να ταιριάζουν μεταξύ τους" για να ερμηνεύσουν αυτήν την "ασυνήθιστη και προκλητική κατάσταση".

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τουλάχιστον ένα παιδί έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη 17 υπέστησαν μεταμόσχευση ήπατος για να κρατηθούν στη ζωή.

Τα 114 περιστατικά εντοπίστηκαν μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, γι' αυτό και οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και επιφυλακή.

Υπάρχει μετάλλαξη του αδενοϊού;

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, Τζίμ ΜακΜεναμίν, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί εάν ο εμπλεκόμενος αδενοϊός έχει μεταλλαχθεί και γι' αυτό προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, ή εάν προκαλεί σοβαρά προβλήματα όταν συνδυαστεί με έναν άλλο ιό, πιθανώς του SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Μια άλλη εκδοχή που διερευνούν οι επιστήμονες, είναι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην πανδημία (lockdown, μάσκες, κοινωνική αποστασιοποίηση) να καθυστέρησαν την πρώτη έκθεση των μικρών παιδιών στον αδενοϊό, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα, από τη στιγμή που δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν αντισώματα για να τον καταπολεμήσουν.

Ο Καθηγητής Κάλουμ Σέμπλ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, τόνισε πως ο αδενοϊός είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid: «Kατά τη διάρκεια της επιδημίας Covid υπήρξε μειωμένη παρουσία του ιού, οπότε τώρα έχει επανέλθει παρουσιάζοντας έξαρση», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος σημείωσε πως διερευνώνται και άλλες επιστημονικές ερμηνείες, όπως το εάν μια πρόσφατη λοίμωξη από τον κορονοϊό σε συνδυασμό με τον αδενοϊό, μπορεί να αποτελεί έναυσμα για ηπατικά προβλήματα.

Αυτό το οποίο έχουν αποκλείσει μέχρι στιγμής οι γιατροί, είναι η πιθανότητα σύνδεσης με το εμβόλιο κατά της Covid. Κανένα από τα -επί του παρόντος- επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά κάτω των 10 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είχε εμβολιαστεί για τον κορονοϊό.

«Ύποπτα συμπτώματα» για ηπατίτιδα στο παιδί, είναι όταν:

διαμαρτύρεται ότι νοιώθει «άρρωστο»
νιώθει ασυνήθιστα κουρασμένο όλη την ώρα
έχει απώλεια της όρεξης
έχει πόνο στην κοιλιά
παρουσιάζει «κιτρίνισμα» στο λευκό μέρος των ματιών ή «κιτρίνισμα» του δέρματος (ίκτερος)
έχει σκουρόχρωμα ούρα
"χλωμά" γκριζόχρωμα κόπρανα
φαγούρα στο δέρμα
πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις
υψηλή θερμοκρασία (πυρετό)

Τα απλά μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η ανανέωση του αέρα σε κλειστούς χώρους, συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου και του αδενοϊού.

Επίσης, τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας -συμπεριλαμβανομένου του εμετού και της διάρροιας– θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να μην επιστρέψουν στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο, έως και 48 ώρες μετά το πέρας των συμπτωμάτων, λένε οι ειδικοί.from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Svbk6dG
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->