Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάσχα με επιθέσεις κατά αμάχων στο Λουχάνσκ, «έρχεται επίθεση στο Αζοφστάλ»

ΑΠΕ - ΜΠΕ, φωτογραφία αρχείου

Νέες αιματηρές επιθέσεις την Κυριακή του Πάσχα στην Ουκρανία, αλλά δεν... πτοήθηκαν οι Ρώσοι από την ημέρα. Όπως ανέφερε τοπικός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι, αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός αμάχων έχασε σήμερα τη ζωή του από το ρωσικό σφυροκόπημα της περιοχής του.

Σε βίντεο με αφορμή το ορθόδοξο Πάσχα, ο Γκαϊντάει είπε «σήμερα, για μία ακόμη φορά, σκοτώθηκαν άμαχοι. Οι συμπατριώτες μας. Οι Ρώσοι δεν θεωρούν τίποτα ιερό».

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη από εδάφους, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεκσίι Αρέστοβιτς.

Ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και περισσότερους από 1000 αμάχους, που κρύβονται στο εργοστάσιο».

«Θέλουμε να δούμε τον ήλιο», λένε εγκλωβισμένα παιδιά στο εργοστάσιο Azovstal

Βίντεο από την Πέμπτη που βγήκε στη δημοσιότητα από τον Guardian, με πλάνα μέσα από το πολιορκημένο Azovstal στη Μαριούπολη, δείχνει γυναίκες και παιδιά που λένε ότι «εξαντλούνται από δυνάμεις» και πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Οι γυναίκες λένε ότι 15 παιδιά ζουν σε σήραγγες κάτω από το εργοστάσιο, με ηλικίες που κυμαίνονται από μωρά ως έφηβους. Έχουν παγιδευτεί μαζί με τις οικογένειές τους και άλλους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Το βίντεο δείχνει παιδιά, περιτριγυρισμένα από ρούχα και αυτοσχέδια κρεβάτια. Ένα αγόρι θέλει να δει ξανά το φως του ήλιου και να αναπνεύσει καθαρό αέρα έξω μετά από εβδομάδες που ζει σε ένα μπουντρούμι. «Θέλουμε να πάμε στο σπίτι, θέλουμε να δούμε τον ήλιο», λέει το παιδάκι στο βίντεο που δημοσιεύει ο Guardian.

{https://www.youtube.com/watch?v=4by-S9xb2E0}

Παράλληλα, γυναίκα λέει ότι έχει περάσει 50 ημέρες στα υπόγεια, από τις 25 Φεβρουαρίου, τη δεύτερη ημέρα της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Άλλοι λένε ότι κατέφυγαν στο εργοστάσιο στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν τα διαμερίσματά τους με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.

Το φαγητό και το νερό έχουν σχεδόν τελειώσει, είπε η γυναίκα, και ο κόσμος βρίσκεται «στα όρια της πείνας». «Οι προμήθειες που φέραμε μαζί μας τελειώνουν. Σύντομα δεν θα έχουμε αρκετό φαγητό ούτε για τα παιδιά.

Είμαστε εδώ και χρειαζόμαστε βοήθεια. Είμαστε στο επίκεντρο των γεγονότων και δεν μπορούμε να βγούμε. Το παιδί μου πρέπει να απομακρυνθεί σε μια ήσυχη περιοχή. Παρακαλούμε για εγγυήσεις ασφάλειας για τα παιδιά μας.

Ανησυχούμε για τις ζωές των παιδιών μας και των γονέων μας που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Τους τελειώνει η δύναμη. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα χωρίς βομβαρδισμούς. Φοβούνται ακόμη και να πάνε στην τουαλέτα».



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/j0eaUXM
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη