-->

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ένα στα δέκα χρειάστηκε μεταμόσχευση, «προσοχή στα συμπτώματα»

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ένα στα δέκα χρειάστηκε μεταμόσχευση, «προσοχή στα συμπτώματα»

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι (τουλάχιστον) ένα παιδί έχει πεθάνει εξαιτίας οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 169 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά από συνολικά 12 χώρες.

Η ανησυχία είναι έκδηλη και στην Ελλάδα, όπως δήλωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, ακόμα διερευνάται η αιτία έξαρσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι αφορά σε κάποιον αδενοϊό».

Όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον κοροναϊό.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δε χρειάζεται πανικός, καθώς οι γιατροί ξέρουν πώς θεραπεύεται και πώς αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα.

«Οι γονείς να προσέχουν το θέμα των συμπτωμάτων. Επειδή παραπέμπει σε γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροιες, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους», συμπλήρωσε και κάλεσε για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική.

«Κολλάνε και οι μεγάλοι, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται μέχρι την ηλικία 16 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Έρχεται αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, δεν υπάρχει τρόπος περιορισμού»

Σε μία ανάρτηση στην οποία αναφέρεται στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά προχώρησε ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα τέσσερα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί μέχρι στιγμής.

Η πρόβλεψη του καθηγητή είναι ανησυχητική καθώς «τα κρούσματα θα αυξηθούν, πλέον μιλάμε για μία πολύ σπάνια επιπλοκή της νόσου».

Παράλληλα, αναφέρει πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.

Τα συμπεράσματα μέχρι στιγμής:

  • Το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού
  • Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
  • Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
  • Ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθώς θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

Κάποια στοιχεία σχετικά με το πιο πιθανό αίτιο, τον Αδενοϊό 41

Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό.

Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, link με δημοσίευση του 1984 που σε μελέτη 1 έτους περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών οφειλόταν στους εντερικούς τύπους 40 και 41: https://ift.tt/R2GsOA3

Οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά.

{https://ift.tt/VpMPHqO}

Τα συμπτώματα:

1. Ίκτερος

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμός στο σώμα

4. Πυρετός

5. Ναυτία

6. Πόνος στην κοιλιακή χώραfrom Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/xaINDAM
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->