Οξεία ηπατίτιδα: «Θανατηφόρος και πιο μεταδοτική από τον κορονοϊό», λέει παιδίατρος

Πηγή: pixabay

«Πρέπει να προσέχουμε τους κοινούς κανόνες ατομικής υγιεινής» είπε ο κ. Μαζάνης κρούοντας τον κώδωνα στους γονείς για την έγκαιρη επισήμανση των ύποπτων συμπτωμάτων της ηπατίτιδας. 

Για τους κανόνες ατομικής υγιεινής και πόσο απαραίτητη είναι η έγκαιρη παρατήρηση των ύποπτων συμπτωμάτων της ηπατίτιδας στα παιδιά, μίλησε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζανής. 

Εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, πολύ σκούρο χρώμα στα ούρα, «λευκό» χρώμα στις κενώσεις, εμφάνιση ίκτερου, είναι τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά και να προβληματίσουν τους γονείς για να κλείσουν ραντεβού στον παιδίατρο, σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη.

«Είναι θανατηφόρος αυτή η ηπατίτιδα» είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ενώ σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που ήδη καταγράφεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, τόνισε ότι «δεν είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών για τα οποία απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος».

Πώς μεταδίδεται

 Επίσης, πρόσθεσε ότι «η ηπατίτιδα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με το σάλιο και είναι πιο μεταδοτική από τον κορονοϊό, αλλά αυτήν την στιγμή έχουν "μαζευτεί" τα περιστατικά σε λίγες χώρες», προσθέτοντας πως «ακόμη και στην γειτονική μας Ιταλία, έχει εμφανιστεί κρούσμα σε ένα παιδί».

Όπως επεσήμανε, «οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αφορούν παιδιά από λίγων μηνών έως 6 ετών, αρκετές αφορούν παιδιά 6-10 ετών και λιγότερες παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω».

Ξεκαθάρισε ότι η εκδήλωση της οξείας ηπατίτδας δεν έχει σχέση με το εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Κανένα παιδί που έχει νοσήσει, δεν είχε εμβολιαστεί για το κορωνοϊό. Έτσι κι αλλιώς, το 80% των περιστατικών είναι σε παιδιά κάτω των 5 ετών και επομένως δεν θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί σε κάθε περίπτωση».

«Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β δεν προφυλάσσουν, καθώς δεν έχουν σχέση με την οξεία ηπατίτιδα που βρίσκεται σε έξαρση», είπε ακόμη ο παιδίατρος, τονίζοντας πως για λόγους προστασίας, «θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής των παιδιών για την καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή».



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ClbdvcV
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη