Μανωλόπουλος: Αυτοί είναι λόγοι που δεν συστήνεται η τέταρτη δόση στους νέους

Μανωλόπουλος: Αυτοί είναι λόγοι που δεν συστήνεται η τέταρτη δόση στους νέους

τέταρτη δόση δεν προσφέρει ενίσχυση της ανοσίας στους νεότερους, βάσει μελετών ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος

Στους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί δεν συστήνουν, ως τώρα, την 4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού σε νεότερα άτομα στάθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Οι μελέτες δεν δείχνουν να υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση της ανοσίας με την τέταρτη εμβολιαστική δόση στα νεότερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις», εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπάρχει ένα όριο όταν ο οργανισμός δημιουργεί καλή ανοσία είπε ο κ. Μανωλόπουλος, εξηγώντας πως δεν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι παραπάνω για να την αυξήσει.

Το ζητούμενο περνώντας στο επόμενος στάδιο, όπως ανέφερε ο καθηγητής, είναι να προστεθούν στα εμβόλια ορισμένα χαρακτηριστικά όπως παροχή μακρύτερης σε διάρκεια ανοσίας και ανθεκτικότητα στις μεταλλάξεις.

Σύσταση να εμβολιαστούν οι άνω των 60

Υπενθυμίζεται οτι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε σύσταση προκειμένου οι πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση. Το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακή ομάδα.

Έτσι, μετά τους άνω των 80 ετών, την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους πολίτες 70-79 ετών και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών.

Οι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης του εμβολίου είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο- Pfizer ή Moderna- σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών μετά την τρίτη δόση. Δεν προτείνεται τέταρτη δόση σε άτομα που νόσησαν μετά την πρώτη αναμνηστική.

Ήδη, από τις 20 Ιανουαρίου, η τέταρτη δόση του εμβολίου χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους πολίτες. Για τη συγκεκριμένη ομάδα, ο εμβολιασμός γίνεται τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και παιδιά 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπως και εκείνα με ανοσοκαταστολή, έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Αυτά τα άτομα μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/yjNx9ho
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη