Μείωση εισφορών από 1η Ιουνίου, πόσο αυξάνονται οι μισθοί

Μείωση εισφορών από 1η Ιουνίου, πόσο αυξάνονται οι μισθοί

Νέα μείωση εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς ή κατά 7,14% για περισσότερους από 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα εφαρμοστεί από μεθαύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022 αυξάνοντας τον μηνιαίο μισθό τους.

Συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου οι εισφορές θα επανέλθουν στο 3% για τους εργοδότες και σε αντίστοιχο 3% για τους εργαζόμενους, από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά. Ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αυξήθηκαν το 2016 με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου από 3% για εργοδότες και 3% για εργαζόμενους, σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα, για μία τριετία, από την 1η Ιουνίου 2016 έως και τις 31 Μαΐου 2019.

Στη συνέχεια από την 1η Ιουνίου του 2019 ξεκίνησε η αποκλιμάκωσή τους, προκειμένου να επανέλθουν στο 3% + 3% από την 1η Ιουνίου και εφεξής. Έτσι, οι εισφορές προς το ΕΤΕΑΕΠ για επικουρική ασφάλιση επανέρχονται συνολικά στο 6% σε δυο μήνες, δίνοντας ανάσα τόσο στους εργοδότες μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος όσο και στους εργαζόμενους αυξάνοντας το εισόδημά τους.

Οι μειώσεις των εισφορών για επικούρηση από την 1η Ιουνίου έχουν ως εξής:

Μισθωτοί

-Για τους μισθωτούς, η εισφορά επιμερίζεται σε 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη με βάση τον μεικτό του μισθό, έναντι 3,25% και 3,25% που ισχύει έως 31.5.2022. Ουσιαστικά οι εργοδότες και αντίστοιχα οι εργαζόμενοι κερδίζουν ετησίως τις εισφορές ενός μήνα για την επικουρική ασφάλιση.

- Για μικτό μισθό 663 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 21,54 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 19,84 ευρώ. Ετήσιο όφελος για εργοδότη 20,40 ευρώ και αντίστοιχο ποσό για τον εργαζόμενο.

- Για μικτό μισθό 800 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 26 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 24 ευρώ. Ετήσιο όφελος 24 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.

- Για μικτό μισθό 1.000 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 32,5 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 30 ευρώ. Ετήσιο όφελος 30 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.

- Για μικτό μισθό 1.500 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 48,75 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 45 ευρώ. Ετήσιο όφελος 45 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.

- Για μικτό μισθό 2.000 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 65 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 60 ευρώ. Ετήσιο όφελος 60 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών (πλαφόν) επί του οποίου υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά ορίζεται μηνιαίως στο ποσό των 6.500 ευρώ (σ.σ αποσυνδέεται πλέον από το βασικό μισθό μισθωτού).

Ελεύθεροι επαγγελματίες

-Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους μειώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα:

- Στην 1η κατηγορία από 42 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 39 ευρώ.

- Στην 2η κατηγορία από 51 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 47 ευρώ.

- Στην 3η κατηγορία από 61 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 56 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 είναι υποχρεωτική ασφάλιση στο νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλιση (ΤΕΚΑ) όλων όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Οι ασφαλισμένοι που υπάγονται στο ΤΕΚΑ, αλλά και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν το ΤΕΚΑ για την επικουρική τους ασφάλιση, προαιρετικά από το 2023 και μετά οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιουνίου διαμορφώνονται στο 6%.

#ΕΙΣΦΟΡΕΣ #ΜΙΣΘΟΙ #ΑΥΞΗΣΗ #ΜΙΣΘΩΤΟΙ #ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ_ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/RXgOwMr
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη