Με «σπασμένα φρένα» στον κατήφορο η τουρκική λίρα, σε χαμηλό 5 μηνών έναντι του δολαρίου

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε χαμηλό 5 μηνών υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, την ώρα που η νομισματική πολιτική της Τουρκίας παραμένει ιδιαίτερα «χαλαρή» για να περιορίσει τον πληθωρισμό που «τρέχει» με ρυθμό ρεκόρ 20ετίας.

Πιο αναλυτικά, η λίρα υποχώρησε έως και 0,7% στα 16,0477 ανά δολάριο την Τρίτη. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η λίρα είχε υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 10 ανά δολάριο στα μέσα Νοεμβρίου και έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 18,3633 στις 20 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 70% τον Απρίλιο, πολύ πάνω από τα επιτόκια της τάξεως του 14%.

Την ίδια ώρα, το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εν μέσω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους ασκεί πίεση στο νόμισμα και εξαντλεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Τα τουρκικά αποθεματικά έχασαν 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις μία εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να συνεδριάζει την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 14%.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΚΗ_ΛΙΡΑ #ΔΟΛΑΡΙΟ #ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/gWLBlD4
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη