Συμπληρωματικός προϋπολογισμός φέρνει νέα μέτρα, στο τραπέζι παρεμβάσεις σε ρεύμα και βενζίνη

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός φέρνει νέα μέτρα, στο τραπέζι παρεμβάσεις σε ρεύμα και βενζίνη

Το δρόμο σε ένα έκτακτο πακέτο μέτρων περίπου 800 εκατ ευρώ έως και 1 δισ ευρώ ανοίγει στην κυβέρνηση η έκθεση της Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν λεπτομέρειες για το που θα κατευθυνθούν τα χρήματα.

Στην 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα οι τεχνοκράτες των Θεσμών προαναγγέλλουν ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που όλα δείχνουν ότι θα έρθει έως τον Σεπτέμβριο. Αυτός θα είναι ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός μέσα στο 2022, καθώς έχει προηγηθεί τον Απρίλιο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ ευρώ, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην έκθεση των Θεσμών, να αποτραπούν οι πρόσθετες δαπάνες που θα εκτροχιάζουν τους στόχους του προϋπολογισμού.

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι οι παρεμβάσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να αναχαιτιστεί η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος η επιδείνωση της κατάστασης θα συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι τιμές από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων.

Το μεγαλύτερο ερώτημα αυτή την στιγμή για την κυβέρνηση είναι το περιεχόμενου του πακέτου των μέτρων, γνωρίζοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί ούτε να εξαφανίσει τις αυξήσεις, ούτε να καλύψει τις ανάγκες σε όλα τα προϊόντας και τις υπηρεσίες. Η βασική κατεύθυνση είναι τα συναρμόδια υπουργεία να επικεντρωθούν στην μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και σε μια στοχευμένη παρέμβαση στα καύσιμα.

Στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές αποκαλύφθηκαν με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων. Από εκεί προέκυψε οτι από την 1η Ιουλίου η ρήτρα αναπροσαρμογής οδεύει προς αναστολή και τη θέση της θα πάρει ένας νέος μηχανισμός υπολογισμού με την επιβολή πλαφόν στα έξοδα των εταιριών, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο μέτωπο των καυσίμων πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σενάρια που εξετάζονται για πρόσθετες παρεμβάσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων προβλέπουν:

1. Συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο ντίζελ και μετά τον Ιούνιο για τουλάχιστον ένα μήνα. Στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση αύξησης του ποσού στα 20 λεπτά το λίτρο.
2. Εφαρμογή για ένα ακόμα τρίμηνο του επιδόματος βενζίνης που κυμαίνεται από 30-50 ευρώ που χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και αναπροσαρμογή του ποσού της ενίσχυσης στα 40-60 ευρώ.
3. Έξτρα επιδοτήσεις για τους κατοίκους των νησιών για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα τρίμηνο).

#ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ #ΚΟΜΙΣΙΟΝ #ΜΕΤΡΑ #ΡΕΥΜΑ #ΚΑΥΣΙΜΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/aoCVxFI
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη