«Ταβάνι» το εξάμηνο στην πρακτική άσκηση φοιτητών, με μισθό μικρότερο του κατώτατου

eurokinissi

Από 3 έως 6 μήνες θα διαρκούν τα προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών επ' αμοιβή που θα προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει πρακτική άσκηση φοιτητών με αμοιβή σε προγράμματα που θα διαρκούν από 3 έως 6 μήνες. Το πλαίσιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Παιδείας, θα δίνει τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να προχωρήσουν ευκολότερα σε συνεργασίες με φορείς του Δημοσίου αλλά και επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με στόχο περίπου 400.000 φοιτητές να προωθηθούν εκεί για πρακτική άσκηση.

Όπως αναφέρει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην Καθημερινή: «Στα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών η πρακτική άσκηση θα μπορεί να προβλεφθεί ως διακριτή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Θα μπορεί να διεξαχθεί σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε ΟΤΑ, σε επιχειρήσεις, αλλά και σε αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό, υπό προϋποθέσεις».

«Ως μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, η πρακτική άσκηση εντάσσεται κανονικά μέσα στον χρόνο διάρκειας του προγράμματος σπουδών, ενώ η ακριβής χρονική της διάρκεια (συνήθως από 3 έως 6 μήνες) θα καθορίζεται από τα ιδρύματα, καθώς σε κάθε πρόγραμμα σπουδών η σημασία της πρακτικής άσκησης διαφέρει. Ανάλογα με τη διάρκειά της κατανέμεται και ο αντίστοιχος αριθμός των πιστωτικών μονάδων.

«Για την αποτελεσματική διασύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις στο πεδίο της πρακτικής, λειτουργεί η διαδικτυακή υπηρεσία ΑΤΛΑΣ, η οποία αποτελεί μία ενιαία βάση καταγραφής της προσφοράς και της ζήτησης των φοιτητών για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης. Θα είναι εφικτή η πρακτική άσκηση σε μια διεθνή φαρμακοβιομηχανία, ακόμη κι αν τα κεντρικά της βρίσκονται στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι είναι δυνατή η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης πρακτικής άσκησης του φοιτητή καθ' όλη τη διάρκειά της, καθώς και η επιτυχής πιστοποίησή της από τον επόπτη πρακτικής άσκησης. Αυτό επειδή η πρακτική άσκηση δεν είναι εργασία για να ελέγχεται μόνο από τον φορέα υποδοχής, αλλά είναι μια ακόμη εκπαιδευτική δραστηριότητα, που στοχεύει στην καλύτερη εμπέδωση της γνώσης του φοιτητή».

Αναφερόμενη στην αμοιβή των φοιτητών, η υπουργός Παιδείας τόνισε: «Το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης προβλέπεται να είναι τουλάχιστον το 80% του νομοθετημένου κατώτατου βασικού μισθού. Καθ' όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης οι φοιτητές θα ασφαλίζονται από τους φορείς υποδοχής για τον κλάδο του ατυχήματος μέσω του e-ΕΦΚΑ.

Η αποζημίωση βαρύνει κυρίως τους φορείς υποδοχής, αλλά προβλέπονται πρόσθετες δυνατότητες, έτσι ώστε το κόστος αυτής να μπορεί να βαρύνει και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τα πανεπιστήμια».

#ΠΡΑΚΤΙΚΗ_ΑΣΚΗΣΗ #ΜΙΣΘΟΣ #ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ_ΜΙΣΘΟΣ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΠΑΙΔΕΙΑΣ #ΝΙΚΗ_ΚΕΡΑΜΕΩΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/jiITDnp
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη