Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες

Σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ηλεκτρικό ρεύμα, όπου αναμένεται να ανακοινώσει την κατάργηση και το τέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και τις αναδρομικές επιδοτήσεις σε καταναλωτές. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι επιδοτήσεις θα είναι υψηλότερες τον Μάιο και Ιούνιο, ενώ το πλαφόν θα γίνει από τον Ιούλιο.

Με τις αυξήσεις θα απορροφηθεί το 80% της αύξησης που προκύπτει από την ρήτρα αναπροσαρμογής -η οποία θα καταργηθεί τον Ιούλιο-.

Αναδρομικά σε καταναλωτές για τους τελευταίους έξι μήνες

Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα απορροφήσει το 80% των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά που μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν και ποσοστιαία η επιδότηση του Mαΐου θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Απριλίου, σε απόλυτο ποσό θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 55-60 ευρώ/MWh έναντι των 72 ευρώ του προηγούμενου μήνα, αφού η χονδρεμπορική τιμή τον Απρίλιο που έρχεται να καλύψει διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Μαρτίου (248,87 ευρώ/MWh έναντι 272,7 ευρώ τον Μάρτιο).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», θα δοθούν αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την επιβολή τέλους στα υπερκέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική αγορά, μέτρο που είχε προαναγγείλει ο ίδιος στη Βουλή και το οποίο θα στηριχτεί στην έρευνα που έχει ολοκληρώσει η ΡΑΕ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή Ολομέλεια.

Η μακροπρόθεσμη εθνική παρέμβαση που η κυβέρνηση δρομολόγησε μετά τη διαφαινόμενη αδυναμία της Ε.Ε. να προχωρήσει σε ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και είχε προαναγγελθεί για τον Ιούνιο, μετατίθεται ένα μήνα αργότερα καθώς απαιτείται χρόνος για να οριστικοποιηθεί στις λεπτομέρειές του και να εγκριθεί από την Ε.Ε., αφού προβλέπει επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το «πράσινο» φως της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο βασικό περίγραμμα του μακροπρόθεσμου αυτού μηχανισμού μείωσης των τιμών ρεύματος, που με την εφαρμογή του θα βάλει τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην αγορά ηλεκτρισμού πιθανή δικαίωση των δικαστικών προσφυγών που έχουν κατατεθεί από καταναλωτικές οργανώσεις και θα εκτονώσει την πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρεμπορικής ανά τεχνολογία (λιγνίτης, νερά, φυσικό αέριο).

Στόχος είναι τα τιμολόγια ρεύματος να διαμορφωθούν σε ποσοστό 30%-35% υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Να κινηθούν δηλαδή στα επίπεδα των 150 με 160 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 300-350 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα. Η μείωση θα είναι οριζόντια για όλους τους καταναλωτές.

Η οριστικοποίηση του μηχανισμού προϋποθέτει μία πολύ ακριβή άσκηση σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργούνται και την κάλυψή τους, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακόμη και σε ορίζοντα εξαμήνου το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του φυσικού αερίου με την αβεβαιότητα που έχει πυροδοτήσει η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και η ένταση των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας. Το μέτρο προϋποθέτει αποζημίωση των μονάδων παραγωγής βάσει του μεταβλητού τους κόστους.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/jRVB6ZJ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη