Ετοιμοι να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα οι Ουκρανοί: «...Κράτα γερά, είμαστε κοντά»

Ετοιμοι να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα οι Ουκρανοί: «...Κράτα γερά, είμαστε κοντά»

Η Ουκρανία φαίνεται να ανακτά έδαφος στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων από την αρχή της εισβολής στη δοκιμαζόμενη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Χερσώνα, κράτα γερά, είμαστε κοντά!», αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην σελίδα του στο Facebook.

Στην ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ότι προελαύνει στην περιφέρεια της Χερσώνας, από την πλευρά των χωριών Αντριγίβκα, Λοζόβε και Μπιλοχίρκα.

Στην ενημέρωσή του σήμερα το πρωί δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με την Χερσώνα, αλλά σημειώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν ειδικές δυνάμεις στην Μικολάγιφ, την γειτονική πόλη, «σχεδιάζοντας να διεξαγάγουν επιθετικές ενέργειες προκειμένου να ανακαταλάβουν θέσεις που έχασαν».

Η ρωσική πλευρά δεν έχει προς το παρόν κάνει κανένα σχόλιο όσον αφορά τις δηλώσεις του Κιέβου που κάνουν λόγο για «τη δημιουργία αμυντικών γραμμών» από τα ρωσικά στρατεύματα γύρω από την Χερσώνα.

Η αντεπίθεση αυτή των ουκρανικών δυνάμεων στην Χερσώνα γίνεται την ώρα που οι νέες αρχές της πόλης, που έχουν διοριστεί από το Κρεμλίνο, έχουν ήδη εκφράσει την βούλησή τους να συνδεθούν με τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους κατοίκους να κάνουν αίτηση για ρωσικό διαβατήριο μέσω «μιας απλοποιημένης διαδικασίας».

Αν η Χερσώνα ξαναπεράσει στον έλεγχο του Κιέβου θα πρόκειται για μια πρόοδο με μεγάλο συμβολισμό, από τη στιγμή που η περιοχή αυτή έχει καταληφθεί τελείως από τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη της επίθεσής του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Σε αυτό προσθέτει βάρος και το γεγονός ότι η Χερσώνα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στη νότια Ουκρανία, κοντά στις εκβολές του Δνείπερου στην Μαύρη Θάλασσα.

Εξαγωγή σιτηρών στη Ρωσία

Στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο υψηλόβαθμο τοπικό αξιωματούχο ότι η περιφέρεια της Χερσώνας άρχισε να εξάγει σιτηρά της περσινής σοδειάς στη Ρωσία.

«Έχουμε χώρο να αποθηκεύσουμε (τη νέα σοδειά) αν και έχουμε πολλά σιτηρά εδώ. Ο κόσμος τα εξάγει τώρα εν μέρει, έχοντας συμφωνήσει με αυτούς που τα αγοράζουν από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης που έχει διοριστεί στην Χερσώνα από το Κρεμλίνο.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει τα σιτηρά της από εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από τότε που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι στους ηγέτες της ΕΕ

Εξάλλου σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να απευθυνθεί στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσξης κατά την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης από το Κίεβο. Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου βρίσκεται η επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Η απεύθυνση του Ζελένσκι στο ευρωπαϊκό συμβούλιο γίνεται την επομένη της χθεσινής επίσκεψής του, που καλύφθηκε σε εύρος από τα μέσα ενημέρωσης, στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Είναι η πρώτη του έξοδος από το Κίεβο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Χθες, ο Ζελένσκι από το Χάρκοβο όπου συνάντησε στρατιωτικούς στο πεδίο και επισκέφτηκε τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταστραφεί, τόνισε: «Θα υπερασπιστούμε το έδαφός μας ως το τέλος. Δεν έχουν καμία ελπίδα».

Διπλωματική στασιμότητα

Στο μεταξύ οι προσπάθειες μεσολάβησης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται σε στασιμότητα.

Το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την οποία τον προέτρεψαν για την διεξαγωγή «απευθείας, σοβαρών διαπραγματεύσεων» με το Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υποχωρήσει από την περιφέρεια του Χαρκόβου, συνέχισαν την προέλασή τους προς την κατεύθυνση των σημαντικών πόλεων Σεβεροντονέτσκ, που σφυροκοπάται αδιάκοπα, και Λισιτσάνσκ, την δίδυμή του πόλη, στο Ντονμπάς.

Αυτές, οι οποίες βρίσκονται στις δύο πλευρές του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, απειλούνται να περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι επιδιώκουν να θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την κοιλάδα με τα ορυχεία του Ντονμπάς.

«Όσον αφορά το Ντονέτσκ, ο εισβολέας επικεντρώνεται σε επιθετικές επιχειρήσεις για να περικυκλώσει τα στρατεύματά μας στην Λισιτσάντσκ και την Σεβεροντονέτσκ», διευκρινίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί ο ουκρανικός στρατός.

Ο ηγέτης της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, ισχυρίστηκε από την πλευρά του το Σάββατο το βράδυ ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του την Σεβεροντονέτσκ, πόλη με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Ο δήμαρχος της Σεβεροντονέτσκ, ο Ολεξάντερ Στριούκ, προειδοποίησε για την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στην πόλη αυτή, η οποία έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο από δύο εβδομάδες και αδειάζει από τους κατοίκους της. Οι «διαρκείς βομβαρδισμοί» περιπλέκουν πολύ τον εφοδιασμό, κυρίως με πόσιμο νερό, χιλιάδων κατοίκων που παραμένουν στην πόλη, πρόσθεσε.

Γενικευμένη επίθεση στο Σλοβιάνσκ

Τέλος, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων επεσήμανε στην πρωινή του ενημέρωση για την κατάσταση επί του πεδίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια ευρείας κλίμακας επίθεση γύρω από το Σλοβιάνσκ, την βάση των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων στο Ντονμπάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν νέες μονάδες καθώς ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Σλοβιάνσκ από την υπό ρωσικό έλεγχο Ιζιούμ, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων προς το βορρά, και την πρόσφατα καταληφθείσα μικρή πόλη Λίμαν, διευκρινίζει το γενικό επιτελείο στην καθημερινή ενημέρωσή του.

Η Σλοβιάνσκ και η Κραματόρσκ, η οποία βρίσκεται νότια της πρώτης, αποτελούν την μεγαλύτερη αστική περιοχή στο Ντονμπάς που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Η Σλοβιάνσκ είναι επίσης η βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μια κατάληψη των δίδυμων πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις θα συνιστούσε σημαντική καμπή στον πόλεμο.

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΧΕΡΣΩΝΑ #ΡΩΣΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ezp2Qm7
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη