Αντόνιο Γκουτέρες: «Μην κάνετε καριέρα στους καταστροφείς του κλίματος»

Αντόνιο Γκουτέρες: «Μην κάνετε καριέρα στους καταστροφείς του κλίματος»

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών παροτρύνει τους νέους πτυχιούχους να απορρίψουν θέσεις εργασίας σε εταιρείες που χρηματοδοτούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων που, όπως λέει χαρακτηριστικά, «σκοτώνουν τον πλανήτη μας»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την περασμένη βδομάδα, από το Prudential Center στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Newark του New Jersey στις Ηνωμένες Πολιτείες απευθύνθηκε σε χιλιάδες τελειόφοιτους του Πανεπιστημίου Seton Hall λέγοντάς τους ότι εισέρχονται σε έναν κόσμο «γεμάτο κίνδυνο» από τις συγκρούσεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως μπορούν να αντιστρέψουν τα λάθη των προηγούμενων γενεών με το να αρνηθούν να εργαστούν σε εταιρείες που προωθούν την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. «Πρέπει να είστε η γενιά που θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανάγκη της κλιματικής κρίσης του πλανήτη», είπε.

«Παρά τα βουνά από στοιχεία επικείμενης κλιματικής καταστροφής, εξακολουθούμε να βλέπουμε βουνά χρηματοδότησης για άνθρακα και ορυκτά καύσιμα που σκοτώνουν τον πλανήτη μας», συνέχισε ο Γκουτέρες. «Αυτά τα χρήματα συνεχίζουν να ρέουν από μερικούς από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς παράγοντες, από hedge funds και από private equity. Ως απόφοιτοι, εσείς κρατάτε το χαρτί στο χέρι. Το ταλέντο σας είναι περιζήτητο από πολυεθνικές εταιρείες και από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Είστε οι άριστοι και θα έχετε πολλές ευκαιρίες για να επιλέξετε. Επομένως, το μήνυμά μου προς εσάς είναι απλό: Μην εργάζεστε για όσους καταστρέφουν το κλίμα. Χρησιμοποιήστε το ταλέντο για να μας καθοδηγήσετε σε ένα ανανεώσιμο και βιώσιμο μέλλον. Να κληροδοτήσετε στις επόμενες γενιές τον κόσμο που τους αξίζει, ελπίζοντας ότι θα πετύχετε εκεί που αποτύχαμε».

Οι δηλώσεις του Γκουτέρες ήρθαν μια εβδομάδα αφότου ανακοίνωσε ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο, στον απόηχο μιας έκθεσης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού που ανέφερε ότι τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα πιο καυτά που έχουν καταγραφεί.

Το σχέδιο απαιτεί την προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας και την άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τη διεύρυνση της πρόσβασης στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις πρώτες ύλες που αφορούν τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

«Γνωρίζουμε ότι η επένδυση σε ορυκτά καύσιμα είναι αδιέξοδο και δεν τη σώζει κανένα greenwashing.. Πρέπει λοιπόν να τους ειδοποιήσουμε: έρχεται η λογοδοσία για όσους ρευστοποιούν το μέλλον μας», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κλιματική κρίση προκαλεί τον όλεθρο και απειλεί να διαγράψει ολόκληρες κοινότητες, ακόμη και ολόκληρες χώρες, με τις κυβερνήσεις να αποτυγχάνουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να την αναστρέψουν. Ο Γκουτέρες γίνεται ολοένα και πιο σκληρός στο θέμα της κλιματικής κρίσης τους τελευταίους μήνες, όπως φάνηκε με τα λεγόμενά του στους παγκόσμιους ηγέτες τον περασμένο Απρίλιο: «Ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα μας σκοτώνει».

Πρόσφατα επιτέθηκε σε εταιρείες και κυβερνήσεις των οποίων οι κλιματικές ενέργειες δεν ταιριάζουν με τα λόγια τους επικρίνοντάς τους: «Με απλά λόγια, λένε ψέματα και τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Η επένδυση σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων είναι ηθική και οικονομική τρέλα».

Πηγή: Associated Press

#ΑΝΤΟΝΙΟ_ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ #ΟΗΕ #ΚΛΙΜΑ #ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/fQjYg7B
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη