Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του ιού

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του ιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκαλεί νέες συνεδριάσεις προκειμένου να δοθεί περισσότερη στήριξη στα κράτη-μέλη με περισσότερες συμβουλές για την αντιμετώπιση της έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων.

 

Υπάρχουν 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 ακόμα ύποπτες περιπτώσεις από τότε που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στις 7 Μαΐου έξω από χώρες στις οποίες είναι ενδημική, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Σας ενθαρρύνουμε όλους να αυξήσετε την επιτήρηση της ευλογιάς των πιθήκων για να δείτε ποια είναι τα επίπεδα μετάδοσης και να δούμε πως εξελίξεται», δήλωσε η Sylvie Briand, Διευθύντρια του Τμήματος Πανδημίας και Επιδημικών Ασθενειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σύμφωνα με το Reuters.

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν ο ιός αναμένεται να πολλαπλαστεί αλλά σε κάθε περίπτωση ο ΠΟΥ δεν έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να μεταλάσσεται, σύμφωνα με το news4health.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί καθώς το εμβόλιο της ευλογιάς φαίνεται να μας καλύπτει και για τον ιό των πιθήκων μέχρι ένα ποσοστό ενώ ένα νέο εμβόλιο ειδικά για τον ιό αυτό έχει παρασκευαστεί στις ΗΠΑ.

Τι είναι ευλογιά των πιθήκων

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, η «ευλογιά των πιθήκων» είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα, όπως τα τρωκτικά. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί μετά από το δάγκωμα ενός μολυσμένου ζώου ή αν έρθει σε επαφή με:

  • Το αίμα του
  • Τα σωματικά του υγρά
  • Το εξάνθημά του

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος από ένα μολυσμένο ζώο. Μεταδίδεται ακόμα και με την επαφή με άλλα προϊόντα από μολυσμένα ζώα (π.χ. τη γούνα τους).

Η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται ως εξής:

  • Της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα του πάσχοντος (π.χ. με τα σεντόνια ή τις πετσέτες του)
  • Των σταγονιδίων που εκπέμπει ένας ασθενής με ενεργό νόσο, όταν βήχει ή φταρνίζεται.

Υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ωστόσο επαρκής πληροφορίες σχετικά.

Tα συμπτώματα

Μετά την επαφή με τον ιό που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων o χρόνος επώασης του ιού μπορεί να διαρκέσει 5-21 ημέρες μέχρι και την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Αυτά είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνοι στους μυς
  • Πόνος στη μέση
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Ρίγη
  • Εξάντληση

Μία έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη αυτών των συμπτωμάτων, εμφανίζεται επίσης δερματικό εξάνθημα. Συχνά αρχίζει στο πρόσωπο και ύστερα εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Το εξάνθημα μερικές φορές συγχέεται με αυτό που προκαλεί η ανεμοβλογιά. Θυμίζει εξογκωμένα σπυράκια, που σταδιακά μετατρέπονται σε μικρές φουσκάλες με υγρό. Οι φουσκάλες αυτές τελικά δημιουργούν κρούστα που αργότερα υποχωρεί.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων συνήθως υποχωρούν εντός 2-4 εβδομάδων.

Μέτρα προστασίας

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η καλή υγεινή των χεριών είναι ένα από τα κυριότερα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά της μόλυνσης αυτής, ενώ αναφέρει ότι υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού ή οποία ωστόσο δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμη. Καλό θα είναι οι ταξιδιώτες όπως και οι κάτοικοι να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα ζώα, ενώ δεν συνιστά την κατανάλωση κυνηγιού.

Επίσης, αναφέρει ότι οι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται ενώ οι υγειονομικοί πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν σύμφωνα με τον υγειονομικό πρωτόκολλο, τονίζοντας ότι τις εξετάσεις αίματος πρέπει να κάνει αποκλειστικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

#ΕΥΛΟΓΙΑ_ΤΩΝ_ΠΙΘΗΚΩΝ #ΠΟΥ #ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/LgAnjRY
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη