Ουγγαρία και Σλοβακία τάσσονται κατά του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Ουγγαρία και Σλοβακία τάσσονται κατά του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Η Ουγγαρία δεν θα ταχθεί υπέρ κυρώσεων που θα καταστήσουν αδύνατες τις αποστολές ρωσικού πετρελαίου και αερίου στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ανάλογη στάση θα κρατήσει και η Σλοβακία.

Μιλώντας στο Καζακστάν, ο Σιγιάρτο είπε ότι οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρουζμπά αντιστοιχούν περίπου στο 65% του πετρελαίου που χρειάζεται η Ουγγαρία και δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές τροφοδοσίας που να μπορούν να την αντικαταστήσουν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από το όποιο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο πακέτο κυρώσεών της σε βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και αναμένεται να ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες σήμερα.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν χθες ότι η Κομισιόν ίσως εξαιρέσει τη Σλοβακία και την Ουγγαρία από εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψιν την εξάρτηση των δύο χωρών από το ρωσικό αργό.

Η Σλοβακία λαμβάνει σχεδόν το σύνολο του εισαγόμενου αργού της από τη Ρωσία και η χώρα έχει δηλώσει ότι έχει αποθέματα για 120 ημέρες.

«Εάν φθάσουμε σε ένα εγκεκριμένο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο περαιτέρω κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, τότε η Σλοβακία θα ζητήσει εξαίρεση», ανέφερε το υπουργείο απαντώντας σε ερωτήματα του Reuters. Το υπουργείο δήλωσε ότι δεν είναι άμεσα δυνατή η επεξεργασία διαφορετικών τύπων πετρελαίου και ότι η αλλαγή τεχνολογίας είναι οικονομικά δύσκολη και χρονοβόρα.

«Κατά συνέπεια ζητούμε μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για το πετρέλαιο που μεταφέρεται από τον αγωγό», σύμφωνα με το υπουργείο.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/UicK41v
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη