Ο Εντογάν «τραβάει το σκοινί»: Έδωσε εντολή να τερματιστούν οι διμερείς συνομιλίες με την Αθήνα

Ο Εντογάν «τραβάει το σκοινί»: Έδωσε εντολή να τερματιστούν οι διμερείς συνομιλίες με την Αθήνα

«Δεν θα επαναληφθούν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά αν δεν ενεργήσει σοβαρά και ειλικρινά», διαμηνύει ο Τούρκος Πρόεδρος που δεν σταματά να «δυναμιτίζει» τις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τετάρτη πως έδωσε εντολή να μην διεξάγονται πλέον διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα, σε ένα ακόμη επεισόδιο της τουρκικής προκλητικότητας.

Aπευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP),  υποστήριξε ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να "είναι ειλικρινής" στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως η επανέναρξη των συνομιλιών - για την αντιμετώπιση των διαφορών Άγκυρα και Αθήνας στη Μεσόγειο - είχε συμφωνηθεί μόλις πέρυσι μετά από μια πενταετή παύση κι είχαν σημειώσει μικρή μόνο πρόοδο.

Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πλέον» γι' αυτόν, κατηγορώντας τον Έλληνα ηγέτη ότι προσπάθησε να εμποδίσει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 «Ζήτημα εθνικής ασφάλειας» η αντίθεση της Άγκυρας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη καμία συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της σχετικά με τις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, στις οποίες αντιτίθεται η Άγκυρα με την αιτιολογία ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν οργανώσεις που έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές.

Ο Ερντογάν σημείωσε, ακόμη, ότι η Τουρκία θέλει να δει μια «ειλικρινή» προσέγγιση από τις δύο σκανδιναβικές χώρες όσον αφορά τις ανησυχίες της και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα αλλάξει άποψη, αν δεν δει να γίνονται συγκεκριμένα και δεσμευτικά βήματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η αντίθεση της Τουρκίας στις προσπάθειες ένταξης της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι δεν αποτελεί «καιροσκοπισμό», αλλά μάλλον ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

«Αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία» απαντά η Αθήνα

«Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα - με την επιστολή την οποία έστειλε πρόσφατα στον γγ του ΟΗΕ - αποδομεί ένα προς ένα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση της τουρκικής ρητορικής σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και πάνω σε αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως η Ελλάδα δεν απαντά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, μιλά πάντα για τις ενέργειες μίας χώρας και όχι για πρόσωπα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», υπογράμμισε.

#ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΑΙΓΑΙΟ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ecs2oqi
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη