-->

$ok={Accept !} $days={7}

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6974115759

Τα 8 συμπεράσματα από επιστήμονες για τη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη που έκαψε την Ανθούσα και το Ντράφι

Τα 8 συμπεράσματα από επιστήμονες για τη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη που έκαψε την Ανθούσα και το Ντράφι

Μια βδομάδα και κάτι πέρασε από την μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στην Πεντέλη και έκαψε την Ανθούσα, την Παλλήνη, την Διώνη και το Ντράφι. Σήμερα 18 επιστήμονες κατέληξαν σε 8 συμπεράσματα για την μεγάλη αυτή πυρκαγιά, όπου άφησε πίσω της ανθρώπους χωρίς σπίτια, καμένα ζώα και πολλά στρέμματα καμένου δάσους.

Δεδομένα που συνέλεξαν από το πεδίο, από μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και από δορυφορικές εικόνες, οδήγησαν τους Επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών στα παρακάτω 8 βασικά συμπεράσματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες, την εξέλιξη, τη διαχείριση και τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, αλλά και με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά την εκδήλωσή της:

  • Πρόκειται για μια σοβαρή και επικίνδυνη δασική πυρκαγιά, η οποία κατέγραψε ένα θύμα, σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη βλάστηση και σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις σε κατασκευές και υποδομές.
  • Η πυρκαγιά επεκτάθηκε από τα υψηλότερα υψόμετρα της Πεντέλης προς τα χαμηλότερα, επεκτεινόμενη με μεγάλη ταχύτητα λόγω ισχυρών ανέμων με γενική διεύθυνση προς το Νότο, στα νότια και νοτιο-ανατολικά πρανή, φτάνοντας έως τις παρυφές των οικισμών Παλαιά Πεντέλη, Γέρακας, Ανθούσα, Παλλήνη και Διώνη.
  • Η κατάσβεση της πυρκαγιάς παρουσίασε χαρακτηριστικές δυσκολίες λόγω αναγλύφου, πολύ ισχυρών ανέμων και του είδους της χαμηλής βλάστησης, στην οποία η πυρκαγιά κινήθηκε με ταχύ ρυθμό, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι γεωλογικές συνθήκες της περιοχής και οι έντονες μορφολογικές κλίσεις.
  • Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν καλή διαχείριση και συντονισμό από πλευράς δυνάμεων κατάσβεσης.
  • Οι κατασκευές της περιοχής καταγράφουν χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ανθεκτικές σε μεγάλο βαθμό απέναντι στην πυρκαγιά (δόμηση από οπλισμένο σκυρόδεμα, λίγα εύφλεκτα υλικά) και εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών που ήρθε σε άμεση επαφή με την φωτιά δεν παρουσίασε επιπτώσεις.
  • Ο εξαιρετικά μικρός αριθμός βλαβών σε κτίρια εκτιμάται ότι οφείλεται στο ότι η πυρκαγιά ήταν κατά κύριο λόγο έρπουσα, με σχετικά αραιή καύσιμη ύλη, τα κτίρια παρουσιάζουν ανθεκτικότητα αλλά και στους χειρισμούς και την επιτυχημένη προσβολή της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις κατάσβεσης.
  • Η ένταση της πυρκαγιάς σε ό,τι αφορά τον εδαφικό μανδύα εκτιμάται ότι δεν έλαβε πολύ υψηλές τιμές.
  • Λόγω της εκτεταμένης επίδρασης στο τοπικό υδρογραφικό δίκτυο και στις λεκάνες των νότιων πρανών της Πεντέλης αναμένεται να αυξηθούν τα φαινόμενα κατολισθήσεων, λασπορροών με φερτά υλικά, το φράξιμο υδατορεμάτων από θραύσματα βλάστησης και η σημαντική ενίσχυση της έντασης και συχνότητας των πλημμυρών σε βάθος αρκετών ετών.

pyrkagiaff

Τα συμπεράσματα εξήχθησαν και δημοσιεύτηκαν στο 27ο τεύχος του "Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies", που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

#ΦΩΤΙΑ #ΠΕΝΤΕΛΗ #ΑΝΘΟΥΣΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΝΤΡΑΦΙ #ΔΙΩΝΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/mf2lZbM
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->