Οίτη: Το βουνό του Ηρακλή


Η Οίτη, γνωστή και ως βουνό του Ηρακλή, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον μυθικό ήρωα. Σε ένα μικρό ύψωμα, στην είσοδο του οροπεδίου της Καταβόθρας, σώζονται ερείπια αρχαίου ναού που είχε φτιαχτεί προς τιμή του.

Στη θέση αυτή, που ονομάζεται «Πυρά Ηρακλέους», σύμφωνα με τη μυθολογία, έπεσε στις φλόγες για να λυτρωθεί από τους αφόρητους πόνους ο Ηρακλής, στην προσπάθειά του να ελευθερωθεί από το δηλητηριασμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου χιτώνα, που του είχε στείλει να φορέσει η γυναίκα του Δηιάνειρα.Την πυρά για να καεί ο Ηρακλής άναψε ο Φιλοκτήτης, στον οποίον χάρισε το τόξο και τα βέλη του για να τον ευχαριστήσει. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας τύλιξε τον Ηρακλή στα σύννεφα και τον ανέβασε στον Όλυμπο, όπου παντρεύτηκε την όμορφη Ήβη, την θεά της Νιότης.



Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο Δίας έριξε τον κεραυνό του και στο σημείο που έπεσε, ανέβλυσε ο ποταμός Γοργοπόταμος (αρχαίος Δύρας) για να δροσίσει τον καιγόμενο ήρωα. Πράγματι, από το οροπέδιο της Καταβόθρας, με το εντυπωσιακό ομώνυμο σπηλαιοβάραθρο, λέγεται ότι πηγάζει ο Γοργοπόταμος από τον οποίο υδροδοτείται η πόλη της Λαμίας.

πηγή: www.oiti.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη