Ο Γαλλογερμανικός άξονας πήρε «κλίση» προς την Ελλάδα, μηνύματα στήριξης έναντι της Τουρκίας

Ο Γαλλογερμανικός άξονας πήρε «κλίση» προς την Ελλάδα, μηνύματα στήριξης έναντι της Τουρκίας

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία επιβεβαίωσε τη στήριξή της προς την Ελλάδα όσον αφορά στα δίκαια της χώρας μας ως προς την κυριαρχία της στο Αιγαίο -και όχι μόνο- σε μια άτυπη αναβίωση του Γαλλογερμανικού άξονα.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Παρίσι, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα πως η Γαλλία -όπως στο παρελθόν είχε επαναλάβει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν- είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.

«Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας», διαμήνυσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Η κυρία Κατρίν Κολονά σημείωσε στις δηλώσεις της πως ο κ. Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας».

Αναφερθείσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά και μια περιοχή ανησυχίας.

Σε κοινές δηλώσεις με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών κατά την πρώτη συνάντησή τους στο Παρίσι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ο Νίκος Δένδιας αναγνώρισε και ευχαρίστησε ότι η Γαλλία βρέθηκε δίπλα στην Ελλάδα πάντα χωρίς περιστροφές και διαμήνυσε ότι χάρη στα γαλλικά όπλα η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή.

Επίσης, υπενθύμισε πως τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο σήμερα, η Γαλλία έχει υπογράψει και τη Συνθήκη της Λοζάνης και του Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

«O αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος στον 21ο αιώνα»

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και πόσο ο αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος στον 21ο αιώνα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εστιάζοντας στην πορεία των διμερών σχέσεων, τις χαρακτήρισε εξαιρετικές, είπε πως η Γαλλία είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας με τον οποίον τις συνδέουν αρχές και αξίες, σημείωσε πως συνεχίζεται με τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ανέδειξε πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η συνεννόηση με τη Γαλλία.

Σαφές μήνυμα και από Μπέρμποκ

Ακόμη πιο σαφές μήνυμα δόθηκε χθες από την Αναλένα Μπέρμποκ. Αφενός στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό της, Νίκο Δένδια, δήλωσε ρητά ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν ελληνικό έδαφος και ότι η γερμανική κυβέρνηση στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας, προς όφελος και της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Επίσης, σε ανάλογη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με την κλιμάκωση της έντασης» και τόνισε ότι «έχουμε κοινά εξωτερικά όρια» και ότι τα σύνορα αυτά της ΕΕ είναι σημαντικά.

 

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προκάλεσε μια τεταμένη ανταλλαγή απόψεων σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας την Τουρκία να "σεβαστεί" τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

#ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΓΑΛΛΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΣΤΗΡΙΞΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ZUVwcIL
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη