Βουλή: Αψιμαχίες στην Επιτροπή Θεσμών και... διαψεύσεις για το παράνομο λογισμικό Predator

Βουλή: Αψιμαχίες στην Επιτροπή Θεσμών και... διαψεύσεις για το παράνομο λογισμικό Predator

Κατηγορηματική ήταν η διάψευση της κυβέρνησης για την προμήθεια και χρήση του λογισμικού παρακολουθήσεων, του περιβόητου Predator, με το οποίο φέρεται να έχει παγιδευθεί το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία είχαν κληθεί προς ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Γεραπετρίτης σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε πως «το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό. Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα.

Από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

Πολιτικές ευθύνες στον πρωθυπουργό

Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό επέρριψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς -όπως είπαν- «έφερε» τον έλεγχο της ΕΥΠ υπό την εποπτεία του.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ανέφερε πως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως «υπάρχει μια εκτεταμένη προσπάθεια συγκάλυψης, δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά τριών εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες. Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγονται την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο», είπε και πρόσθεσε: «Ενδεικτικά αναφέρω την δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό της ΕΥΠ με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόληψης προσωπικού ΕΥΠ. Η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ήταν κοινός».

«Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης», φέρεται να είπε στη συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Καστανίδης, ενώ πηγές αναφέρουν πως ο κ. Παύλος Πολάκης είπε προς τον διοικητή της ΕΥΠ: «Εσύ το έχεις το Predator. Από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη που έμπαινε ο Μαυρίκης με καμπαρντίνα στα καφάο, φτάσαμε στον υιό Μητσοτάκη με το Predator».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να είπε πως η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έγινε ύστερα από αίτημα ξένων υπηρεσιών.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων είπε πως ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ να έχει ένα μικρό υποσύνολο από αυτές. «Το 2021», φέρεται να είπε, «μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου "ειδικού λογαριασμού", αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες».

Το λογισμικό Pegasus

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΥΠ εξήγησε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα. Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζοντας πως λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.

Ο διοικητής της ΕΥΠ, τόνισε πως η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση επιχείρησε να θωρακίσει τη χώρα και να προστατέψει τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Οδηγία 2016/680 για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από αστυνομικές και δικαστικές αρχές που έπρεπε να ενσωματωθεί ως τις 6 Μαΐου 2018, η Ελλάδα την ενσωμάτωσε και ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο για τον κανονισμό 2016 /679 (Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων) με το νόμο 4624 /2019, στις 29 Αυγούστου 2019.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί συστηματικά να υποβαθμίσει την υπόθεση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

«Σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη μόλις άνοιξε. Μετά την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκάλυψαν αυτά που έκρυβαν τόσους μήνες για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Καλούμε την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να ερευνήσουν ποια πρόσωπα και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα. Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ζήτημα Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει εκπτώσεις» αναφέρει και επιτίθεται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε διατεταγμένη υπηρεσία είπε ψέματα ότι δεκάδες άλλοι ευρωβουλευτές έχουν πέσει θύματα των λογισμικών Pegasus και Predator. Επειδή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν κατέθεσε εικασίες αλλά αποδείξεις, καλούμε τον κ. Οικονόμου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων ευρωβουλευτών από Ουγγαρία, Ισπανία κλπ που επικαλείται» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση του.

Πηγές της ΝΔ διαψεύδουν τις διαρροές

Σε διάψευση των διαρροών που αφορούν τα όσα είπε ο διοικητής της ΕΥΠ εντός της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προχώρησαν πηγές της ΝΔ.

Όπως αναφέρουν: «Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα. Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απίθανη μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση».

Τι απαντούν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυαν πυρά κατά της ΝΔ σχετικά με την διάψευση διαρροών από την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οι πηγές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τη ΝΔ πανικόβλητη για τις παραδοχές του διοικητή της ΕΥΠ και ζητά θεσμική και καθαρή ενημέρωση στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναφέρουν: «Στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο διοικητής της ΕΥΠ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ομολογίες, στις οποίες ίσως να μην προέβαινε, αν δεν ήταν δίπλα του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο όποιος δεν ελέγχεται από τη ΝΔ.

Πανικόβλητη τώρα από τις παραδοχές του εκλεκτού διοικητή της, σπεύδει με "πηγές" να τις διαψεύσει, επικαλούμενη την ισόβια μάλιστα μυστικότητα της διαδικασίας, αν και από νωρίς το απόγευμα βομβάρδιζε με διαρροές τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Όμως, δύο αράδες πιο κάτω στο κείμενο των "πηγών" , παραβιάζει η ίδια και πάλι το απόρρητο και επιχειρεί να εμφανίσει όπως την συμφέρουν όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση από τον κ. Κοντολέων.

Τα πράγματα είναι απλά από την στιγμή που κρατούνται πρακτικά. Ας επιλέξει η ΝΔ τον τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς "πηγές" και διαρροές».

#ΒΟΥΛΗ #ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ΘΕΣΜΩΝ_ΚΑΙ_ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ #ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ #PREDATOR #ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/hJWURXc
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη