-->

Οικονόμου για Ανδρουλάκη: «Αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως - Προβαίνει σε αυθαίρετα συμπεράσματα» (βίντεο)

Οικονόμου για Ανδρουλάκη: «Αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως - Προβαίνει σε αυθαίρετα συμπεράσματα» (βίντεο)

Η κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί κανένα από τα κακόβουλα λογισμικά, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ έριξε «καρφιά» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, γιατί «αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως» και προβαίνει σε αυθαίρετα συμπεράσματα.  

Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών και χαρακτήρισε «λανθασμένο» και «ελλιπή» τον χειρισμό από την ΕΥΠ «παρότι τηρήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες».

Είπε ότι την περίοδο που ο κ. Ανδρουλάκης κατείχε μόνο το αξίωμα του ευρωβουλευτή και ήταν υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ΕΥΠ προέβη σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνό του.

Η διαδικασία αυτή είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκησε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα όπως προβλεπόταν από το νόμο λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Μιλώντας για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πως «αρνείται επίμονα να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τα όσα έγιναν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμία θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης. Ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το κοινοβούλιο, ούτε από τις δημόσιες αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που αναφέρονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων». 

Υπογράμμισε ότι ο χειρισμός στην υπόθεση Ανδρουλάκη έδειξε ότι απαιτούνται βελτιώσεις στη λειτουργία της ΕΥΠ, επισημαίνοντας πως στον χειρισμό αυτό δεν υπάρχει νομικό σφάλμα. Αναφέρθηκε επίσης στα τέσσερα πεδία αλλαγών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και θα προωθήσει η κυβέρνηση.

«Παρότι είναι σαφές ότι τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, ο χειρισμός εκ μέρους της ΕΥΠ ήταν λανθασμένος και ελλιπής καθώς υποτιμήθηκαν οι πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης αυτής», είπε ο κ. Οικονόμου.

Υπογράμμισε πως δεν υπήρξε εγκαίρως ενημέρωση για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη παρότι η ΕΥΠ βρίσκεται υπό την εποπτεία του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ.

Χαρακτήρισε, επίσης, πολιτική κίνηση ευθιξίας και συνέπεια του ανεπαρκούς χειρισμού από την πλευρά της ΕΥΠ, την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Γραφείου του Πρωθυπουργού που ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Αναφέρθηκε σε όσα χθες είπε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ότι αν και η διαδικασία ήταν νόμιμη στις επιμέρους εκφάνσεις της ήταν λανθασμένη εν συνόλω και δεν θα την επέτρεπε αν είχε λάβει γνώση των σχετικών διαδικασιών πριν από την έναρξη της επισύνδεσης.

«Να μην οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς»

Η λανθασμένη διαχείριση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη δεν πρέπει όμως επουδενί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς, τόνισε. Ανέφερε ότι δεν είναι εθνικά επωφελές να ρίξουμε τον λίθο του αναθέματος στην ΕΥΠ επισημαίνοντας ότι ένα ολίσθημα δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος.

Υπενθύμισε ότι η εθνική ασφάλεια είναι το υπερσύνολο της ασφάλειας, τόνισε ότι η Ελλάδα είχε επί χρόνια εσφαλμένα την ΕΥΠ με κύρια αρμοδιότητα την εθνική ασφάλεια υπό τον έλεγχο του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη. Το 2015 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία απέκτησαν τη δική της υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικής ασφάλειας και εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε κανένας λόγος η ΕΥΠ να παραμείνει υπό την ευθύνη του συγκεκριμένου υπουργείου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρώτη που έκανε πολύ σημαντικά βήματα για τη δημιουργία συστήματος εθνικής ασφάλειας στην Ελλάδα, υπογράμμισε. Επίσης έκανε αναφορά στο τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, στη Σλοβενία, την Πολωνία αλλά και τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ σε σχέση με τις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας, οι οποίες είναι υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.

«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να μην ονειροβατούμε οφείλουμε να δεχθούμε ότι η Δημοκρατία μέσω θεσμικών δικλείδων αυτοπροστατεύεται και διασφαλίζεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Απέκλεισε πρόωρες εκλογές

Σε ερώτηση εάν η αποκάλυψη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε άγνοια σε ερώτημα αν η ΕΥΠ διατηρεί «φάκελο» για τον Ν. Ανδρουλάκη, ενώ ειδικά για το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator είπε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί και καμία κρατική υπηρεσία ασφαλείας στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά».

{https://www.youtube.com/watch?v=dGcGTp9qtd0}

#ΓΙΑΝΝΗΣ_ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ #ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ_ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ #ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ #ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/7APMhdG
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->