Συνελήφθη ο ναρκέμπορας που δολοφόνησε τον Πράκτορα της DEA «Kiki» Camarena

Ο ναρκέμπορας Rafael Caro Quintero

Χρειάστηκαν δώδεκα στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να συλληφθεί ο ναρκέμπορας Rafael Caro Quintero ο οποίος το 1985 δολοφόνησε τον πράκτορα της DEA «Kiki» Camarena.

Μέχρι τη σύλληψή του ο 69χρονος ναρκέμπορας Caro Quintero ήταν ο πλέον  καταζητούμενος άνδρας από την Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) για τη δολοφονία του πράκτορά της, «Kiki» Camarena, το 1985.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Μεξικό παρουσίασαν τη σύλληψη του Quintero ως μια νίκη στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και της ατιμωρησίας. Όμως η σύλληψη του ναρκέμπορα αποτέλεσε για σχεδόν μια δεκαετία έναν από τους πλέον δύσκολους στόχους των ΗΠΑ στο Μεξικό.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ 2013 και 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό πραγματοποίησαν 12 αποτυχημένες επιχειρήσεις με σκοπό τη σύλληψη του Quintero. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι πολλές από τις προηγούμενες επιχειρήσεις ματαιώθηκαν λόγω μεξικανικών διαρροών, σημάδι ότι η μεξικανική κυβέρνηση προστάτευε τον Quintero.

Ο Jesús Ramírez, εκπρόσωπος του Προέδρου Andrés Manuel López Obrador, απέρριψε τους ισχυρισμούς των Αμερικανών. «Έχουμε ενεργήσει πολύ σθεναρά κατά των καρτέλ ναρκωτικών αλλά δεν θέλουμε πολεμικού τύπου επιχειρήσεις που βλάπτουν τις περιοχές μας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γνώριζαν από καιρό ότι ο Quintero ζούσε στην αγροτική Sinaola, λίγα μόλις μίλια από μία μεξικανική στρατιωτική βάση σε ένα χωριό που ο ναρκέμπορας διοικούσε σαν φέουδο.

Ωστόσο, όταν συνελήφθη στις 15 Ιουλίου, ο Obrador ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε εξ ολοκλήρου από το Μεξικό. Νυν και πρώην μέλη της Ειδικής Ομάδας RCQ (από τα αρχικά του ονόματος του Quintero) χαρακτήρισαν τον ισχυρισμό του Μεξικανού Προέδρου παράλογο, λέγοντας ότι για εννέα χρόνια οι Αμερικανοί έδιναν πληροφορίες στους μεξικανούς πεζοναύτες και το στρατό.

Μια απαγωγή και μια δολοφονία

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της DEA στην Πόλη του Μεξικού, κρέμεται μια φωτογραφία του Enrique «Kiki» Camarena.

Η δολοφονία του Camarena συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την ιστορία της DEA στο Μεξικό και αποτέλεσε θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε ο πόλεμος των ναρκωτικών. Μάλιστα η σειρά του Netflix «Narcos: Mexico» ξεκινάει με την ιστορία του Camarena και του Caro Quintero.

Untitled 1

Ο ναρκέμπορας Caro Quintero (αριστερά) και ο πράκτορας της DEA Enrique «Kiki» Camarena (δεξιά).

Ο Camarena διορίστηκε πράκτορας στο γραφείο της DEA στο Μεξικό το 1981. Το 1985, σύμφωνα με τα αρχεία της DEA, «ήταν πολύ κοντά στο να εξιχνιάσει έναν αγωγό ναρκωτικών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Όμως στις 7 Φεβρουαρίου 1985, απήχθη ενώ πήγαινε σε ένα γεύμα με τη γυναίκα του.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους,  ο τότε ηγέτης του Καρτέλ της Γκουανταλαχάρα, Caro Quintero, διέταξε την απαγωγή του Camarena με σκοπό την εξαγωγή πληροφοριών και την τιμωρία του πράκτορα της DEA για τις έρευνές του.

Σύμφωνα με τη νεκροψία, ο Camarena σκοτώθηκε από αμβλύ όργανο που τον χτύπησε στο κεφάλι. Το σώμα του βρέθηκε στις 5 Μαρτίου 1985 θαμμένο σε ένα απομακρυσμένο ράντσο, τυλιγμένο σε πλαστική σακούλα.

Ο ναρκέμπορας συνελήφθη μήνες αργότερα και καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστή σε 40 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία του Camarena και άλλα εγκλήματα. Όμως, το 2013, μεξικανικό εφετείο ακύρωσε την ποινή, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση έπρεπε να είχε εκδικαστεί από πολιτειακό δικαστήριο. Ο ναρκέμπορας απελευθερώθηκε και αμέσως εξαφανίστηκε. Μέσα σε λίγες μέρες, σχηματίστηκε η Ειδική Δύναμη RCQ για να τον συλλάβει ξανά.

Η σύλληψη του ναρκέμπορα

Ο Ramírez ανέφερε ότι η πληροφορία για το πού βρίσκεται ο Quintero προήλθε από έναν γείτονα που παραπονέθηκε για ένα ξέφρενο πάρτι τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουλίου στο χωριό όπου κρυβόταν.

Αν και υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού ως προς το ποια χώρα συνέβαλε ουσιαστικά στη σύλληψη του Quintero, και οι δύο πλευρές συγκλίνουν στο ότι όταν έφτασαν οι πεζοναύτες, ο ναρκέμπορας προσπάθησε να κρυφτεί σε κάτι θάμνους. Ένα 6χρονο κυνηγόσκυλο με το όνομα Μαξ τον εντόπισε.

Πηγή: The Washington Post

#ΝΑΡΚΕΜΠΟΡΑΣ #RAFAEL_CARO_QUINTERO #DEA #ΜΕΞΙΚΟ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/oBqPbhQ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη