Αυτά είναι τα συμπτώματα που αυξάνουν κατά σχεδόν 50% τον κίνδυνο για long covid

Αυτά είναι τα συμπτώματα που αυξάνουν κατά σχεδόν 50% τον κίνδυνο για long covid

Tα συμπτώματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος που προηγήθηκαν της λοίμωξης με κορονοϊό αυξάνουν τον κίνδυνο της εξουθενωτικής μακράς Covid.

Τις πιθανότητες Long Covid πολλαπλασιάζει η ψυχολογική δυσφορία από καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η ανησυχία, το στρες και η μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δημοσιεύεται στο JAMA Psychiatry.

Σύμφωνα με τη μελέτη, συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από κάποια ψυχολογική διαταραχή, τα άτομα με επιβαρυμένη ψυχική υγεία πριν την COVID-19 είχαν 32%-46% μεγαλύτερο κίνδυνο για Long COVID και 15%-51% περισσότερες πιθανότητες δυσκολιών στην καθημερινότητα λόγω της κατάστασης αυτής.

«Μας εξέπληξε το πόσο έντονα η ψυχολογική δυσφορία πριν από μια λοίμωξη COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μακράς COVID» δήλωσε η Siwen Wang, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφολογίας της Σχολής T.H. Chan και επικεφαλής της μελέτης. «Η σχέση της με την ανάπτυξη μακράς COVID ήταν ισχυρότερη μάλιστα από ό,τι οι οργανικούς παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το άσθμα και η υπέρταση», πρόσθεσε.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη προοπτική μελέτη που δείχνει ότι ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και ψυχολογικών μεταβλητών αποτελούν παράγοντες κινδύνου για μακρά COVID19 και την αναστάτωση της καθημερινής ζωής εξαιτίας αυτής», δήλωσε την πλευρά της η Andrea Roberts, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Chan και κύρια συγγραφέας της δημοσίευσης στο JAMA Psychiatry, σημειώνοντας την ανάγκη μέριμνας για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.

#LONG_COVID #ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ #ΨΥΧΙΚΗ_ΥΓΕΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Ooi1wjr
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη