Με μοντέλο Κύπρου φτάνει Ελλάδα το πρόγραμμα για επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Με μοντέλο Κύπρου φτάνει Ελλάδα το πρόγραμμα για επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να φέρνουν ένα νέο «Εξοικονομώ» το οποίο βέβαια θα αφορά μόνο την επιδότηση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι αυτό της Κύπρου στην όποια «έτρεξε» το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ολοκληρώθηκε κιόλας το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πώς η επιδότηση θα δοθεί για την αντικατάσταση των παλαιών θερμοσιφώνων -οι οποίοι καίνε πολύ ρεύμα-, έτσι ώστε τα νοικοκυριά να τους αντικαταστήσουν με ηλιακούς και να εξοικονομήσουν στους λογαριασμούς ρεύματος. Το μέσο κόστος αγοράς είναι από 600 με 1.000 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα του σε λίτρα. Επιπλέον παραδείγματος χάρη μια οικογένεια με τέσσερα άτομα θα εξοικονομεί πάνω από 20% στην ενέργεια και στην τσέπη της.

Το πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ» που έτρεξε στην Κύπρο από τον Μάϊο μέχρι και τέλος καλοκαιριού, αφορούσε επιδότηση στην αγορά για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και δόθηκε σε 1.800 δικαιούχους.

Στην Κύπρο αυτό κοστολογήθηκε στις 600.000 ευρώ, όμως στην Ελλάδα θα είναι αρκετά μεγαλύτερο και θα τρέξει το επόμενο διάστημα.

Το Σχέδιο, το οποίο εφαρμόστηκε στην Κύπρο από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ και χρηματοδοτήθηκε από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος Το Αύριο», εμπίπτει στη στρατηγική για ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Δικαιούχοι του σχεδίου ήταν αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα και οι ενισχύσεις αφορούν επενδύσεις σε υφιστάμενες κατοικίες στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν τις 21.12.2007.

Συγκεκριμένα οι επιδοτήσεις δόθηκαν μόνο για ολοκληρωμένα ηλιακά συστήματα (κύλινδρος και ηλιακά πλαίσια), των οποίων η εγκατάσταση γίνεται από πιστοποιημένους εγκαταστάτες.

Το ύψος της επιδότησης

Το ύψος της επιδότησης στην Κύπρο για το 2022 ήταν στα €450 ανά κατοικία/σύστημα (από €350 ευρώ που ήταν πέρσι - αύξηση 28,5%), ενώ για οικίες που εμπίπτουν στις ορεινές περιοχές το ποσό έφτανε τα €900 (από τα €700 που ήταν πέρσι – αύξηση 28,5%).

Επιλέξιμες ήταν μόνο εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων οι οποίες πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους εγκαταστάτες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Εγκαταστατών Μικρής Κλίμακας Συστημάτων ΑΠΕ - Κατηγορία Δ: Εγκαταστάτες Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων.

Τα ηλιακά συστήματα παραγωγής ζεστού νερού μπορούν να παρέχουν το 70% της ετήσιας ανάγκης σε ζεστό νερό για μία κατοικία, χωρίς κανένα λειτουργικό κόστος και με ελάχιστη συντήρηση, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού.

#ΗΛΙΑΚΟΣ_ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ #ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ #ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ #ΚΥΠΡΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/OlBfv7c
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη