To νο.1 γλυκό για να μειώσετε το κίνδυνο άνοιας

To νο.1 γλυκό για να μειώσετε το κίνδυνο άνοιας

Ποιο αγαπημένο επιδόρπιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Έχουμε μάθει να συμβιβαζόμαστε με μικρά κενά μνήμης ή δυσκολία στην εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων όσο μεγαλώνουμε. Όμως αυτά τα συμπτώματα δεν είναι πάντα φυσιολογικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σημάδια μιας πιο σοβαρής κατάστασης - γνωστής ως άνοια.

«Η άνοια είναι μια έκπτωση της λειτουργίας του εγκεφάλου που οδηγεί σε σύγχυση, απώλεια μνήμης, μεταβολές της διάθεσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε έκπτωση ή απώλεια σωματικών λειτουργιών», εξηγεί η Laura M. Ali. Παρόλο που η ηλικία και τα γονίδια επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας, παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Η τροφή που φαίνεται να προστατεύει τον εγκέφαλο

Η μαύρη σοκολάτα φέρεται να στηρίζει τη γνωστική λειτουργία, καθώς περιέχει κακάο που είναι πλούσιο σε φλαβονόλες - φυτικές ενώσεις με πιθανά οφέλη για την εγκεφαλική λειτουργία.

Οι φλαβονόλες του κακάο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση: «Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος», εξγεί η διατροφολόγος Ghida Arnaout.

Στον εγκέφαλο, οι φλαβονόλες προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα και περιορίζουν τη φλεγμονή, δύο παράγοντες που συνδέονται με την πρόληψη της άνοιας.

Το κακάο παράλληλα στηρίζει την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων: «Οι φλαβονόλες βοηθούν τα αγγεία να χαλαρώνουν και να διαστέλλονται, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος», εξηγεί η Anne Danahy. Η καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου σημαίνει περισσότερα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, αλλά και αποτελεσματικότερη απομάκρυνση των τοξινών - κάτι κρίσιμο για τη μείωση του κινδύνου αγγειακής άνοιας.

Την ίδια ώρα, το κακάο μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη: Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονόλες φαίνεται να προστατεύει από την ινσουλινοαντίσταση, η οποία έχει συσχετιστεί με έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Προσοχή στα πρόσθετα σάκχαρα!

Προσοχή όμως! Τα περισσότερα γλυκά με σοκολάτα περιέχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του εγκεφάλου. Επομένως, η ποιότητα και η καθαρότητα της σοκολάτας παίζουν ρόλο.

Αναζητήστε σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και χαμηλά σάκχαρα.

Πηγή: eatingwell.com

#ΚΑΚΑΟ #ΣΟΚΟΛΑΤΑ #ΑΝΟΙΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/FcL1vCy
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη