ΤΕΥΚΡΟΣ ΑΝΘΙΑΣ (1903-1968)

ΤΙΤΟΣ ΑΝΘΙΑΣ | Ο Τεύκρος Ανθίας είναι από τους μεγάλους ποιητές της Κύπρου. Από τους μεγαλύτερους μετά το μεσοπόλεμο. Και χαρακτηρίζεται από μερικούς κριτικούς ως «ο Βάρναλης της Κύπρου». Ισως όχι άδικα διότι οι δύο ποιητές μοιάζουν και στο στίχο και στην ιδεολογία. Η προσχώρηση του Ανθία στην Αριστερά οφείλεται κυρίως στα δύσκολα χρόνια που πέρασε όταν ήλθε στην Αθήνα από την Κύπρο, για να εγκατασταθεί, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Οι κακουχίες τον οδήγησαν στην απόγνωση, από την οποία βγήκε μετά από πολλές περιπέτειες και την επιστροφή του στην Κύπρο, όπου εργάσθηκε κυρίως ως δημοσιογράφος και ποιητής. Ο Τεύκρος Ανθίας είναι το ψευδώνυμο του Ανδρέα Τριανταφύλλου-Παύλου, που διακρίθηκε στους μεγάλους αγώνες της Κύπρου για αυτοδιάθεση τόσο κατά την προπολεμική όσο και κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, διετέλεσε ανταποκριτής στο Λονδίνο αθηναϊκών και κυπριακών εφημερίδων. Ο Ανθίας που γεννήθηκε στα 1903 και πέθανε στα 1968, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά ως ποιητής το 1928. Η ποίησή του, που διακρίνεται για τη λιτότητα του στίχου, ανήκει στον ουμανιστικό ρεαλισμό και είναι πλημμυρισμένη από οργή και αγανάκτηση κατά της
κοινωνίας και των θεσμών της και αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Της στρατευμένης Τέχνης δηλαδή, χάριν των σκοπών του κομμουνιστικού κινήματος. Η θεωρία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού υπήρξε ως γνωστόν δημιούργημα του Στάλιν, έτυχε όμως βαθιάς επεξεργασίας υπό του Ζντάνωφ και αποβλέπει στην προώθηση του κομμουνιστικού ιδεώδους μέσω της Τέχνης. Ο Ανθίας, όπως ο Βάρναλης, υπήρξε από τους σημαντικότερους θιασώτες και λειτουργούς της Τέχνης αυτής. Η πλήρης προσχώρησή του στον κομμουνισμό πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε για να γλιτώσει από τη φοβερή φτώχεια στην οποία είχε περιέλθει στην Αθήνα. Στο Λονδίνο έζησε 15 χρόνια. Το σημαντικότερο έργο του Ανθία είναι «Ο αλήτης» ποίημα που συγκρίνεται με το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Οι μοιραίοι», με το οποίο και μοιάζει από άποψη τεχνοτροπίας, όπως φαίνεται από τους παρακάτω στίχους: «Δεν έχεις δάκρυα να θρηνείς, ούτε κουράγιο να πονείς, / ούτε κραυγές υστερικές να βγάνεις πέρα ως πέρα. / Είσ’ ένα κύμα σιωπηλό μιας τρικυμίας παντοτεινής, / Που γαληνεύει ανήσυχα στην ήσυχη εσπέρα.». Στην «ιντελιγκέντσια» της Αριστερός ο Ανθίας βρίσκεται στον ίδιο κύκλο με τους Ρίτσο, Βάρναλη, Αυγέρη και Λουντέμη. Θεωρείται δε ο πρώτος της αριστερός διανόησης στην Κύπρο. Αλλα σημαντικά έργα του, εκτός από «Τα σφυρίγματα του αλήτη» είναι «Η δευτέρα παρουσία», «Αγιε Σατάν ελέησόν με», «Η έφοδος», «Ορατόριο», «Το τραγούδι της γης» κ.λπ.


from ανεμουριον https://ift.tt/30cRWUs
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη