Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί. Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ έκανε προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Όσοι συμμετείχαν κατευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας όπου παρέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Νούσιο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι μ ε το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι. Προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.

Η προγραμματισμένη απεργιακή συγκέντρωση σωματείων στην κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω της βροχής, στο αίθριο της δημοτικής αγοράς. Χαιρετισμό απηύθηνε αρχικά ο Ειδ. Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ. Γ. Τσιούτρας ο οποίος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι αγρότες ειδικά φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί με τη χαμηλή τιμή του βαμβακιού αλλά και στην κινητοποίηση που έγινε στον Παλαμά. Ακολούθως μίλησε ο κ. Θ.Ντάης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Καρδίτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε : Η ανάπτυξη, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, δεν θα είναι μια «ανάπτυξη για όλους». Είναι μια ανάπτυξη, που απαιτεί το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα άλλα αρπαχτικά. Ζωντανή απόδειξη αποτελούν οι δεκάδες τροπολογίες, που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, οι οποίες δίνουν σαρωτικό χτύπημα σε μισθούς, εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα των εργαζομένων.

Το πολυνομοσχέδιο μιλάει από μόνο του και να τι περιλαμβάνει:
• Μέτρα για το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων. Δίνεται με το νόμο το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν.
• Δίπλα στα εμπόδια, που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει τις «εξαιρέσεις» εφαρμογής των συμβάσεων σε επιχειρήσεις, ομίλους και σε ολόκληρες περιοχές. Σε χρόνο μηδέν, οι «εξαιρέσεις» θα γίνουν ο κανόνας και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία.
• Δίνονται νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, για να εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
• Η δήθεν αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης στους μερικώς απασχολούμενους είναι το κόλπο για το χτύπημα του σταθερού ωραρίου, της μείωσης συνολικά του κατώτερου και μέσου μισθού.
• Η ενίσχυση του θεσμού των «Ενώσεων προσώπων», που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς στην εργοδοσία, τώρα θα της λύσει τα χέρια, για να κατρακυλήσουν ακόμη παρακάτω μισθοί, μεροκάματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Η κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μια ακόμα απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας, που ικανοποιείται.
• Η «συνυπευθυνότητα» του εργαζόμενου για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους.
• Τα μέτρα καταστολής της λειτουργίας των συνδικάτων, των αγώνων των εργαζομένων, με όχημα τη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικάτων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση απεργίας, είναι ένα γενικευμένο φακέλωμα, που έχει σκοπό να τρομοκρατήσει, να απειλήσει τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται, να μη διεκδικούν το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους.

Είναι μια κατά μέτωπο επίθεση, για να ελέγχεται το περιεχόμενο των αγώνων, να αντιμετωπίζονται τα «ενοχλητικά» συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, που δε συμβιβάζονται με τη γραμμή του ΣΕΒ, του κεφαλαίου.

Το μέλος του ΔΣ του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας, μέλος της γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, κ. Στέλιος Σαριδάκης άσκησε σκληρη κριτική στην πλειοψηφία του εργατικού κέντρου Καρδίτσας για τη στάση της να κηρύξει απεργία σε άλλη ημερομηνία, ενώ μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο ανέφερε ότι αποτελεί βόμβα καταρχάς για τους όρους δουλειάς των εργαζομένων και παράλληλα επιχειρεί να αφαιρέσει τη δυνατότητα στην διαμαρτυρία, στην κινητοποίηση, στην απεργία, να ακυρώσει το ρόλο και τη λειτουργία των σωματείων.

Να σημειωθεί ότι ψηφίσμα εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης και κατά των Αμερικανικών Βάσεων ανέγνωσε ο κ. Στράτος Ροδίτης ενώ ψήφισμα υπέρ των αγροτών ανέγνωσε η κ. Χαρά Κούτρα. Ακουλούθησε πορεία σους κεντρικους δρόμους

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2lr4JQ7
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη