Διμερή και ευρωπαϊκά θέματα στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη

Διμερή και ευρωπαϊκά θέματα στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη

Από το φεστιβάλ του Articolo Uno, κόμματος του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας o Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας προοδευτικού μετώπου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και των πολιτικών λιτότητας που τη θρέφουν, όπως είπε.

«Χρειάζεται στην Ευρώπη ευρύτατο προοδευτικό μέτωπο από Αριστερά της Αριστεράς έως το προοδευτικό κέντρο με αιχμή την απάντηση στην άνοδο ακροδεξιάς και αιχμή απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που γεννούν ανισότητες. Δεν σημαίνει ότι όλοι έχουμε ίδιες απόψεις, ότι θα είμαστε όλοι στο ίδιο κόμμα, αλλά όταν αντιλαμβανόμαστε ότι έρχονται οι βάρβαροι να καταλάβουν την πόλη θα βρεθούμε στα τείχη και θα διώξουμε τους βαρβάρους', τόνισε.

Μιλώντας για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι Πρέσπες μας στοίχισαν περισσότερο στο εκλογικό αποτέλεσμα απ' ό,τι οι δύσκολες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής», για να υπογραμμίσει: «ωστόσο όχι μόνο δε μετανιώνουμε για αυτό, αλλά είμαστε περήφανοι». «Η αριστερά σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις οφείλει να αποτυπώνει το στίγμα των αξιών της υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας ενάντια στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη του προς τη ΝΔ, σχολιάζοντας ότι «αντιθέτως, η ΝΔ που επένδυσε σε δυνάμεις του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, θα το βρει σύντομα μπροστά της».

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της ιταλικής βουλής Ρομπέρτο Φίκο, τον υπουργό οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και τον Επίτροπο της Ε.Ε και πρώην πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι. Στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το Brexit και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση, διεξάγεται σε μία θετική συγκυρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, δεδομένου ότι από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει αποχωρήσει η Λέγκα, του Σαλβίνι, και πλέον, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πολιτικός συνασπισμός Ελεύθεροι και Ίσοι (που απαρτίζεται από τους σχηματισμούς Articolo Uno και Sinistra Italiana). Στις τετραήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ιταλίας.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο αναμένεται σήμερα, όπως αναφέρουν πηγές.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης
Σχετική είδηση: Συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον Πάπα στη Ρώμη για τον Αλέξη Τσίπρα (video)

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/31QlVP7
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.