Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 1.250 ΧΡΟΝΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1967 | Στις 25 Ιουλίου, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Παύλος ΣΤ΄ συλλειτουργεί σε κατανυκτική ατμόσφαιρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (1).
1.250 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία επίσκεψη Πάπα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί το έτος 711 μ.Χ. από τον Πάπα Κωνσταντίνο. Οι δύο ιεράρχες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά το 1964 στο Ορος των Ελαιών, στην Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των σκοπών της επίσκεψης του Πάπα στο Φανάρι είναι, ακριβώς, η συνεργασία των δύο Εκκλησιών για την προστασία των μνημείων των Αγίων Τόπων μέσα στη δίνη της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης. Κύριος στόχος, ωστόσο, της επίσκεψης του Πάπα και της ανταπόδοσής της από τον Πατριάρχη, στις 26 Οκτωβρίου στο Βατικανό (2),
δεν είναι άλλος από την προώθηση του μεγάλου κοινού οράματος του Αθηναγόρα και του Παύλου ΣΤ΄ για την αναγέννηση της από αιώνες χαμένης ενότητας της χριστιανοσύνης και, πρώτιστος, για την προσέγγιση των δύο μεγάλων Εκκλησιών: «Οικοδομήσωμεν το Σώμα Χριστού τα διηρημένα συνάπτοντες και τα εσκορπισμένα επανασυνόπτοντες. Συνάψωμεν δε τα διηρημένα αμοιβαίαις πράξεσιν βεβαιούντες τα κοινά της Πίστεως και του κανόνος σημεία», είναι τα λόγια του Πατριάρχη. Αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής είναι αναμφισβήτητα η άρση, το 1965, του αμοιβαίου αναθέματος του 1054 και στην Κωνσταντινούπολη ο Πάπας «προς γενικήν κατόπληξιν, προσηυχήθη γονυκλινής επί των μαρμάρινων πλακών του δαπέδου της Αγίας Σοφίας... εις τον τόπον ο οποίος προσιδίαζε περισσότερον παντός άλλου εις την ιστορικήν αυτήν χειρονομίαν, εκεί όπου προ εννέα αιώνων ο απεσταλμένος του Πάπα Λέοντος Θ', του αδιαλλάκτου προκατόχου του, είχε καταθέσει το βούλευμα του αφορισμού», σχολιάζει ο Τύπος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1967 ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΘΗΝΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1997


from ανεμουριον https://ift.tt/2oUp2qQ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη