Συναντήσεις πολιτικών αρχηγών: Συναίνεση βλέπει το Μαξίμου - «Όχι» με αστερίσκους από Τσίπρα, «ναι» από Γεννηματά

Συναντήσεις πολιτικών αρχηγών: Συναίνεση βλέπει το Μαξίμου - «Όχι» με αστερίσκους από Τσίπρα, «ναι» από Γεννηματά

Σύγκλιση διαπιστώθηκε στις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα τη νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τις συναντήσεις «ήταν παραγωγική η στάση των πολιτικών αρχηγών», ενώ όπως σημειώνεται, «βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α' και β' κατηγορίας.

Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

«Όχι» με αστερίσκους από Τσίπρα, συναίνεση από Γεννηματά

Το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή πέρασε πρώτος, στις 11 το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας. Οπως δήλωσε ο ίδιος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου «να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας», προσθέτοντας όμως ότι «δυστυχώς εκεί κατατείνει» και προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη «να αλλάξει ρότα», προκειμένου βρεθεί κοινός τόπος.

Στη δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και θα καταθέσει όταν το θέμα φτάσει στη Βουλή, αφήνοντας όμως ένα "παράθυρο", λέγοντας: «είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού».

Οι "αστερίσκοι" που έθεσε ως προϋποθέσεις ενός διαλόγου είναι να "αλλάξει ρότα" -δηλαδή να κάνει βήματα πίσω ο πρωθυπουργός- και να υπάρξουν ευρύτατες συναινέσεις σε ο,τι αποφασισθεί ωστε να μην οδηγηθούν οι Ελληνες της διασποράς στο διχασμό και να μην υπάρξει πολιτική και θεσμική εκτροπή. Είπε επίσης ότι στο ΣΥΡΙΖΑ «θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και είχαν μια μακρά και συναινετική συνάντηση με ευρεία σύγκλιση απόψεων τόσο για το θέμα της ψήφου των αποδήμων όσο και σε άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Σύμφωνα με έγκυρες κι ασφαλείς πληροφορίες από πηγές του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Στη συζήτηση εθίγη, κατά τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση.

Προϋποθέσεις από ΚΚΕ, θετικός ο Βελόπουλος

Με διάθεση συναίνεσης προσήλθε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε θετικός σε σειρά διατάξεων, αν και όπως είπε η στάση του κόμματος θα καθοριστεί από την τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι διαφωνεί με την επιστολική ψήφο και υποστήριξε πως πρέπει να είναι «αυτοπρόσωπη η ψήφος, όπως γίνεται με όλους τους Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα. Να δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα σε πρεσβείες και προξενεία. Αυτά τα ζητήματα τα συζητάμε». Ο ίδιος τόνισε πως δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού που ζουν έως 30 χρόνια εκτός της χώρας μας.

Αλλά και ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίστηκε θετικός επί της αρχής στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «συμφωνούμε επί της αρχής, τις λεπτομέρειες θα τις βρούμε». «Ως άνθρωπος της Ομογένειας και παιδί μεταναστών, θεωρώ ανεπίτρεπτο Έλληνες του Εξωτερικού να μην μπορούν να ψηφίσουν, καθώς ο Νόστος και η αγάπη που νιώθουν για την πατρίδα τους, είναι η πιο περίτρανη απόδειξη της ανάγκης κατοχύρωσης του δικαιώματός τους στην ψήφο! Είναι εθνικά απαράδεκτο κάποιοι για μικροπολιτικούς λόγους να στερούν στον Έλληνα το δικαίωμα ψήφου, όταν το παρέχουν απλόχερα στο Χασάν και τον Ιμπραήμ με τις παράνομες ελληνοποιήσεις τους!», είπε ακόμα ο κ. Βελόπουλος στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika | Ειδήσεις - Dikaiologitika | Ειδήσεις https://ift.tt/35q3P8t
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη