Στέφανος Σταμέλλος: Ας σκεφτούμε σε τι κόσμο ζούμε και ας βγούμε όλοι στους δρόμους για την ειρήνη…


Ας σκεφτούμε σε τι κόσμο ζούμε και ας βγούμε όλοι στους δρόμους για την ειρήνη… «H εξουσία βρίσκεται στην άκρη του ντουφεκιού», είχε πει ο Mάο. Απ΄ ότι φαίνεται, αυτό ισχύει και για την Οικονομία… Ένα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης είναι απαραίτητο και ώριμο σήμερα, όσο ποτέ!

Αν τώρα σταματούσε αύριο ο πόλεμος στον κόσμο, αν αυτοκτονούσε, ας πούμε, ο θεός του πολέμου ή κυβερνούσαν παντού οι οικολόγοι... και επικρατούσε το "μη βία", δείτε ποια οικονομία θα κατέρρεε πρώτη.

Η πιο ισχυρή βιομηχανία του κόσμου:
[του Ηλία Καραβόλια]
Καθώς ο B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του, οι HΠA παρήγαγαν το ½ της παγκόσμιας ποσότητας άνθρακα, τα 2/3 της παγκόσμιας ποσότητας πετρελαίου και πάνω απ’ το μισό της παγκόσμιας ποσότητας ηλεκτρισμού. Οι διεθνείς εταιρείες τους ήταν σε θέση να παράγουν και να πουλήσουν σε όλον τον κόσμο σχεδόν τα πάντα. Από προϊόντα βαριάς βιομηχανίας (πλοία, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, όπλα, χημικά) μέχρι υπηρεσίες στον τριτογενή τομέα.

Οι ΗΠΑ, που δεν δέχθηκαν στο έδαφος τους πλήγματα από τον πόλεμο, ήταν η γη της επαγγελίας για να απορροφούν τα καλύτερα μυαλά στις επιστήμες και στην τεχνολογία. Kατείχαν το 80% των παγκοσμίων αποθεμάτων χρυσού, στηρίζοντας πάνω σ’ αυτά το εθνικό τους νόμισμα που κυκλοφορούσε παντού στον κόσμο και είχαν έναν στρατό με νίκες και συνεχώς αυξανόμενη ισχύ, νέα όπλα (ατομική βόμβα) την στιγμή που οι υπόλοιποι πόλοι ισχύος ήταν σχεδόν εξουθενωμένοι στρατιωτικά και οικονομικά.

Ποιά είναι η σημερινή αληθινή εικόνα της αμερικανικής ηγεμονίας;

Oι HΠA έχουν εξελιχθεί στον μεγαλύτερο παγκοσμίως καταναλωτή αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται μακριά από το έδαφος τους. Εξαιτίας αυτής της μετάλλαξής τους, είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα που οφείλει κυρίως στους «ανταγωνιστές» της.

Διαθέτει ένα νόμισμα το οποίο βρίσκεται μεν στην κορυφή της παγκόσμιας κυκλοφορίας, είναι όμως ο ορισμός του πληθωριστικού χρήματος : H Fed «κόβει δολάρια» ανεξέλεγκτα συντηρώντας έναν μύθο ευμάρειας ενώ δεκάδες άλλα κράτη πέφτουν κυριολεκτικά στις αγκαλιές του ΔNT και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ελεγκτής όμως αυτών των οργανισμών, οι HΠA, δεν έχουν… ανάγκη εξωτερικών προγραμμάτων διάσωσης αφού έχουν τον δικό τους εκτυπωτή (Fed) για να εκτυπώνουν χρήμα και τον δικό τους πήχη (ταβάνι χρέους) να ανεβοκατεβάζουν .

Ο εξασθενημένος ιδιωτικός του τομέας κάπως ισορροπεί από τα τεράστια λιμνάζοντα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών διεθνώς, κυρίως στα τελευταία 10 χρόνια. Αλλά τα κέρδη γράφονται εκτός ΗΠΑ με ταχύτερους ρυθμούς από ότι εντός.

Τι μένει λοιπόν ώστε να ωθήσει την αμερικανική, και ταυτόχρονα την παγκόσμια οικονομία, σε μια αναπτυξιακή τροχιά, δεδομένου ότι το φρεσκοτυπωμένο αμερικανικό ψάχνει νέες αγορές για κέρδη; («Το καρότο είναι πιο αποτελεσματικό από το μαστίγιο αν θέλεις να οδηγήσεις το μουλάρι στη πηγή. Ένα πιστόλι είναι όμως πολύ πιο χρήσιμο, αν θέλεις να πάρεις από κάποιον το δικό του μουλάρι», είπε πρόσφατα ο Joseph S. Nye Jr., πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ )

Μία είναι, και θα είναι πάντα, μια ισχυρή και μακροχρόνια βιώσιμη βιομηχανία για την αναζωπύρωση της αμερικανικής οικονομίας : Ο αμερικανικός στρατός. Η συντήρηση, η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός, η τροφοδοσία , η μισθοδοσία και η οργάνωση αυτού του στρατού στοιχίζουν περισσότερο απ’ ότι όλοι μαζί οι επόμενοι δέκα στην παγκόσμια κατάταξη ( βλ. Sarajevo magazine, τ.9, 2006, p.8)

Δεν υπάρχει άλλο κράτος που να έχει 150 στρατιωτικές βάσεις έξω απ’ τα σύνορά του και περίπου 400 «εταιρίες» στο ευρύτερο σύστημα οργάνωσης της ασφάλειας και των πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ από την εποχή των Δίδυμων Πύργων μέχρι σήμερα, έχουν κοστίσει (εκτός από τις 225.000 ζωές) και 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια πρόσφατη πανεπιστημιακή έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Brown σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Watson.

Χωρίς αυτά τα τρελά κόστη η μόνη διεθνώς ανταγωνιστική αμερικανική βιομηχανία, η πολεμική, θα είχε καταρρεύσει τα τελευταία 10 χρόνια, παίρνοντας μαζί της κάθε τι το αμερικανικό! Ας το κατανοήσουμε, διότι είναι εμφανές και αυτονόητο: Πρόκειται για κόστη αυτοσυντήρησης του ρυθμού ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ. Aκόμα κι αν το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα είναι το κάρο μπροστά απ’ το άλογο, η αμερικανική οικονομία «κινείται»!

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση να βαθαίνει και όλους πια να ανησυχούν για μια γενικευμένη κατάρρευση, δυστυχώς ο πόλεμος είναι η κατεξοχήν διέξοδος αφού ωφελεί σοβαρά την Οικονομία. Ποιούς θα βλάψει – πχ Συρία(;)- είναι το ζητούμενο και το πότε.

H εξουσία βρίσκεται στην άκρη του ντουφεκιού, είχε πει κάποτε ο Mάο. Απ΄ ότι φαίνεται, ενίοτε ισχύει και για την Οικονομία…

“Τα τελευταία πέντε χρόνια το παγκόσμιο εμπόριο όπλων έφτασε στα υψηλότατα επίπεδα –από τα τέλη του Ψυχρού πολέμου.”
[https://www.cnn.gr/eidhseis/tag/53376/pagkosmio-emporio-oplon?fbclid=IwAR0WmbfGAokzsYmm7kXCVAP9ywp-Op20deEizmlTlTXDUAJNK6IL_NjGsA4]

“Στο 1,8 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο εμπόριο όπλων
Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δίνεται στη δημοσιότητα.

Το 2018, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,822 τρισεκατομμύριο δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση. Είναι η δεύτερη συναπτή χρονιά αύξησης των δαπανών αυτών, που βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988. Το 2017, είχαν καταγράψει άνοδο 1,1% σε ετήσια βάση. Η ώθησή τους προς τα πάνω οφείλεται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Κίνα.” [https://www.economistas.gr/diethni/12820_sto-18-tris-dolaria-pagkosmio-emporio-oplon?fbclid=IwAR2Jep5qTGpbvxpml0bGRoAbjIjTDXyDCTL0rDEA8lTBicS3avm7LM_Uevs]

“Συνεχίζοντας την ανοδική τροχιά που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν παγκοσμίως και την τελευταία πενταετία 2013-17 κατά 10% έναντι της προηγούμενης περιόδου 2008-12.

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, την τελευταία πενταετία οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν σε Ασία, Ωκεανία και Μέση Ανατολή, ενώ αντίθετα μειώθηκαν σε Αφρική, Αμερική και Ευρώπη.

ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα ήταν όλες μαζί υπεύθυνες για το 74% των οπλικών συστημάτων που πουλήθηκαν στον πλανήτη την περίοδο 2013-17.

Μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων του κόσμου, με μερίδιο 34% στο παγκόσμιο σύνολο (από 30% την περίοδο 2008-2012), ήταν οι ΗΠΑ.

Στην πενταετία 2013-2017 οι ΗΠΑ πούλησαν 58% περισσότερα όπλα απ’ ό,τι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου, η Ρωσία, ενώ διέθεσαν τα όπλα τους σε συνολικά 98 χώρες του πλανήτη.

Τα μισά από αυτά είχαν προορισμό τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο πουλήθηκε στην Ασία.”
https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/143350_pagkosmioi-protathlites-stis-poliseis-oplon?fbclid=IwAR2X2_I1_tbLi-3WUquNtwGCziPnYq9xNBFebiPlDe0T_tUelCfPYeVC_Uo

“Ανθεί το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, 109% αύξηση προς χώρες Μέσης Ανατολής
25% αύξηση εξαγωγών από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα δεύτερος καλύτερος «πελάτης» της Γερμανίας, το ένα τρίτο όλων στη Μέση Ανατολή

Οι πωλήσεις του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα όπλων, της Ρωσίας, μειώθηκαν την τελευταία 5ετία κατά 7,1%

Κατά 10% αυξήθηκε την τελευταία 5ετία το παγκόσμιο εμπόριο όπλων σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη. Το ένα τρίτο όλων των όπλων και οπλικών συστημάτων κατέληξε σε χώρες της Μέσης Ανατολής.”
[http://www.kathimerini.com.cy/gr/kosmos/anthei-to-pagkosmio-emporio-oplon-109-ayxisi-pros-xwres-mesis-anatolis?fbclid=IwAR2cN5Ylj1XETI2ATqEB-b7Lx65FekJPXEiE_w4B_9nsJDocbPnnDsfvEOQ]

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη