Στην Κύπρο ο Ν. Τουσκ: Στήριξη στην Λευκωσία – Κριτική στην Άγκυρα (video)

Στην Κύπρο ο Ν. Τουσκ: Στήριξη στην Λευκωσία – Κριτική στην Άγκυρα (video)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις.

Ο κ. Τουσκ «σήκωσε το γάντι» σε όλα τα επίπεδα μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταφέρθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απείλησε με την αποστολή 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα δεχθεί ποτέ να γίνουν όπλο εκβιασμού οι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία. Χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν «λόγια στο κενό», χωρίς βάση.

Ο κ. Τουσκ, στην συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη τοποθετήθηκε και για το θέμα των γεωτρήσεων και των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Χαρακτήρισε τις γεωτρήσεις παράνομες και είπε πως πρέπει να σταματήσουν αμέσως, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στο να έχει στο πλευρό της ενωμένη όλη την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Τουσκ για τις πρόσφατες εξελίξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε αδειοδοτημένα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «σε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2pgC2GV
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.