Εικόνισμα Αγίων Αποστόλων στην Πατλιά


ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΛΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Το νεότερο εικονιζόμενο, τρίτο κατά χρονολογική σειρά, είναι
αφιερωμένο και στη μνήμη προγόνων οικογένειας Ευθυμίου
Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι αυτής της ιστορίας από  την αρχή. Γενάρχης των Ευθυμαίων Αγίου Γεωργίου υπήρξε ο προπάππος μας Γεωργάκης Ευθυμίου (1863), μυλωθρός στο επάγγελμα, καταγόμενος από το Λιτόσελο. Μετοίκησε στη Ζιώψη και με τη σύζυγό του Βασιλική Γ. Ζάχου απέκτησαν τέσσερις γιους τον Παναγιώτη, το Δημήτριο, το Βασίλειο και τον Κων/νο που πέθανε στο στρατό από ευλογιά καθώς και δύο θυγατέρες την Αρετή και την Ευαγγελία. Από τη Ζιώψη μετοίκησαν στην Πατλιά ή Μπουφ, όπως επικρατούσε η συνήθεια τότε, δυτικά του Αγίου Γεωργίου  κοντά στο δρόμο προς Παλαιόκαστρο. Η τοποθεσία ήταν ένα μικρό οροπέδιο με πλούσιο πόσιμο νερό, κατάλληλο δηλαδή για κατοίκηση.
Εκεί, έχτισαν  τρεις ανεξάρτητες αγροικίες, όσα και τα αγόρια που δημιούργησαν δικές τους οικογένειες και παρέμειναν εκεί αρκετά χρόνια έχοντας αυτάρκεια σε αναγκαία προϊόντα, μέχρι να εγκατασταθούν μόνιμα πια στον αναπτυσσόμενο Άγιο Γεώργιο. Νότια των αγροικιών, κοντά στο σημερινό εικόνισμα, είχαν κατασκευάσει το πρώτο εικόνισμα αφιερωμένο στους Αγίους Αποστόλους.
Κατά τη διάνοιξη, όμως, του αμαξιτού δρόμου προς το Παλαιόκαστρο το εικόνισμα καταστράφηκε από τα μηχανήματα. Τότε, οι απόγονοι πατεράδες μας δημιούργησαν από σεβασμό  δεύτερο εικόνισμα νότια του δρόμου, το οποίο όμως και αυτό καταστράφηκε από τη φθορά του πανδαμάτορα χρόνου. Και φθάνουμε στο σημερινό εικονιζόμενο που κατασκευάσθηκε από κάποιους σημερινούς απογόνους Ευθυμαίους, με πρωτοβουλία του Γιάννη Β. Ευθυμίου. Για να θυμίζει την ιστορική πορεία αυτών των εικονισμάτων τοιχοκολλήθηκε επιγραφή με τη φράση: «Εις μνήμην των προγόνων οικογένειας Ευθυμίου».
Υπάρχει πρόβλεψη και πρόθεση απέναντι από το εικόνισμα, στη ρίζα βαθύσκιωτου πλάτανου, να δημιουργηθεί πέτρινη κρήνη με πεζούλια για τους περαστικούς. Ήδη προνοήσαμε και φέραμε σε αυτό το σημείο με σωληνώσεις το πόσιμο νερό που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας στις αγροικίες τους.
Η θρησκευτική ιστορική παράδοση πρέπει να συνεχίζεται από γενιά σε γενιά και να τιμάται με σεβασμό.

Για τους σημερινούς Ευθυμαίους
Τάκης Ευθυμίου



from Φθιωτικός Τυμφρηστός https://ift.tt/2Jk7Amw
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη