Συρία: «Θολό» το τοπίο - Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ συνεχίστηκαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί

Συρία: «Θολό» το τοπίο - Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ συνεχίστηκαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί

«Θολό» παραμένει το διπλωματικό και πολεμικό τοπίο στη Βόρεια Συρία, μετά τη συμφωνία Πενς-Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός. Οι ΗΠΑ πανηγυρίζουν ότι επέβαλαν τη θέλησή τους, ωστόσο η Τουρκία παραβίασε τη συμφωνία λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τα χέρια με την αμερικανική υψηλή αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί και οι μάχες επαναλήφθηκαν χθες το πρωί, παρά την ισχύ της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από το βράδυ της Πέμπτης. Η Τουρκία από την πλευρά της δήλωνε ικανοποιημένη για τη συμφωνία που αποκαθιστά τη σχέση της με την Ουάσιγκτον, ώστε να μην έχει και το βάρος των κυρώσεων. Ωστόσο, η αμερικανοτουρκική συμφωνία μάλλον έχει πολλές «τρύπες» και ερμηνεύεται από τον καθέναν από τους «παίκτες» της περιοχής διαφορετικά.Ενώ οι Κούρδοι κατήγγειλαν πως η Τουρκία ούτε τη συμφωνία που έκανε δεν εφαρμόζει, ο Ρετζέπ Ερντογάν έδωσε «διευκρινίσεις» των όρων της κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας ότι η έκταση της τουρκικής ζώνης ασφαλείας θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι δηλώσεις του ανέτρεπαν όσα είχαν ανακοινωθεί το βράδυ της Πέμπτης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς στην Αγκυρα, που προκάλεσαν τις θριαμβολογίες του προέδρου Τραμπ και τις ευχαριστίες του προς τον «ηγέτη Ερντογάν».

Εξηγώντας με τον δικό του τρόπο τη συμφωνία, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «η ασφαλής ζώνη θα έχει μήκος 440 χιλιομέτρων και βάθος 30 χιλιομέτρων. Η αναφορά στη ζώνη ασφαλείας μέσα στη Συρία δεν διευκρινίζει επακριβώς το τμήμα που θα περιλαμβάνει – από τη Ρας αλ Αϊν έως την Ταλ Αμπιάντ ή πιο πέρα. Για τον Ερντογάν, στη ζώνη επιτήρησης από Τούρκους και Αμερικανούς θα περιλαμβάνονται και οι σημαντικές πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι στις οποίες έχει εισέλθει ο συριακός στρατός και Ρώσοι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αφενός διέψευδε χθες τις πληροφορίες περί συνεχιζόμενων μαχών στη Ρας αλ Αϊν, τονίζοντας ότι «όσοι λένε τέτοια πράγματα παραπληροφορούν τον κόσμο», και αφετέρου δήλωνε πως «οι Κούρδοι υποχωρούν». Ταυτόχρονα, εκτόξευσε την απειλή ότι αν εντός των 120 ωρών οι Κούρδοι μαχητές της πολιτοφυλακής YPG δεν έχουν αποχωρήσει, οι μάχες θα επαναληφθούν!
Η Δαμασκός διά της συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ασαντ, Μπουτάινα Σαμπάν, χαρακτήρισε τη συμφωνία ασαφή, ενώ οι Κούρδοι μαχητές απέρριψαν εντελώς το τουρκικό σχέδιο για εκδίωξή τους από την περιοχή.

Παρά την επιμονή στο δικό του σχέδιο, ο Ερντογάν είπε πως «η Μόσχα θα είναι σημαντικός παράγοντας για την εφαρμογή της συμφωνίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την επίσκεψή του στο Σότσι στις 22 Οκτωβρίου και τη συνομιλία που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι «δεν μπορεί να ξεχάσει την επιστολή Τραμπ»!

Η συμφωνία με τους Αμερικανούς υποχρέωνε την τουρκική πλευρά να σταματήσει τις επιθέσεις για 120 ώρες. Αν και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ από τις 10 βράδυ της Πέμπτης, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βεβαίωνε χθες το πρωί ότι η Τουρκία συνέχιζε να βομβαρδίζει τη περιοχή της Ρας αλ Αϊν, όπου βρίσκονταν πολλές μονάδες Κούρδων αποκρούοντας τις τουρκικές επιθέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 14 άμαχοι σκοτώθηκαν στο χωριό Μπαμπ αλ Χέιρ. Μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κατηγόρησαν την Τουρκία ότι δεν τηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Εξάλλου, οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί εναντίον τους βόμβες φωσφόρου. Σύμφωνα με τον κουρδικό Ερυθρό Σταυρό, έξι άμαχοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία «με μυστηριώδη εγκαύματα». Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε ότι συλλέγει πληροφορίες και θα ερευνήσει τις καταγγελίες αυτές.

Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναχώρησε κατευθείαν από την Αγκυρα για το Ισραήλ, προκειμένου να κατευνάσει την αντίδραση της σύμμαχης χώρας στο ζήτημα της Συρίας. Το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Βόρεια Συρία.

Το Ισραήλ, που έχει καταδικάσει την τουρκική εισβολή, φοβάται ότι το Ιράν θα εκμεταλλευτεί το κενό που αφήνει η αμερικανική υποχώρηση και θα ενισχύσει τις θέσεις του στη Συρία.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika | Ειδήσεις - Dikaiologitika | Ειδήσεις https://ift.tt/32tUuLh
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη