Αυξητική στήθους: Ποια εμφυτεύματα συνδέονται με μια μορφή καρκίνου

Αυξητική στήθους: Ποια εμφυτεύματα συνδέονται με μια μορφή καρκίνου

Η αυξητική στήθους με την προσθήκη ενθεμάτων έχει ήδη τεθεί στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ο κίνδυνος πρόκλησης λεμφώματος (ενός αιματολογικού καρκίνου) σε γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους είναι υπαρκτός.

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει σε ξεχωριστή κατηγορία τον τύπο του λεμφώματος, το οποίο πιστεύεται ότι προκαλούν τα εμφυτεύματα στους μαστούς.

Πρόκειται για το λεγόμενο αναπλαστικό λέμφωμα με μεγάλα κύτταρα, το οποίο έχει εκδηλωθεί μόνο σε περιπτώσεις γυναικών που είχαν κάνει αυξητική στήθους, δέκα έως δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα.

Το θέμα αυτό θα αναπτυχθεί σε ειδική συνεδρία στο 30ό Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο. Και μάλιστα η συνεδρία αυτή θα ξεκινήσει με την περίπτωση μιας γυναίκαςασθενούς σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, η οποία είχε κάνει αυξητική μαστών και εμφάνισε τη συγκεκριμένη μορφή του λεμφώματος.

Στο κοινό συμπόσιο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας με την Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής , αιματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους, όπως τον τύπο των εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνταν πριν από δεκα χρόνια και αν τα νεότερα διαφέρουν από αυτά , καθώς και όλες τις πτυχές του θέματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας o πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ευάγγελος Τέρπος επεσήμανε:

«Ακόμη και αν μία στις χίλιες γυναίκες – από εκείνες που προχωρούν σε αυξητική στήθους- εμφανίσει τη συγκεκριμένη μορφή λεμφώματος, θα πρέπει να είναι σε γνώση όλων των ενδιαφερομένων το μικρό αυτό ποσοστό κινδύνου».

Στο συνέδριο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν όλες οι πολύ σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στα νοσήματα του αίματος.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2C8Zjhb
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.