Λένα Χατζή: Δεν υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία όταν υπάρχουν γυναίκες – θύματα βίας

Λένα Χατζή: Δεν υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία όταν υπάρχουν γυναίκες – θύματα βίας

Σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019. Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Η κα Λένα Χατζή στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Την ευκαιρία να τη συναντήσει σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη και να συζητήσει μαζί της είχε η υπεύθυνη για θέματα ισότητας της ΝΟΔΕ Ροδόπης κα Λένα Χατζή και ταυτόχρονα να την προσκαλέσει στην Κομοτηνή. Στόχος να πραγματοποιήσουν από κοινού ειδική ενημερωτική εκδήλωση παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας κας Σοφίας Ζαχαράκη και τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, γιατί, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, είναι σημαντικό από νωρίς ακόμη να κλείσουν την πόρτα στη βία, σε κάθε της μορφή, μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί. «Πρέπει να αναλάβουμε από κοινού δράση για την κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων» τονίζει η κα Χατζή σημειώνοντας πως οι γυναίκες είναι το μισό της γης και πρέπει «να σπάνε τη σιωπή τους.»

«Ο κόσμος πρέπει να μιλά, όλοι όσοι γνωρίζουν πρέπει να σπάνε τη σιωπή.» δήλωσε υπενθυμίζοντας πως η ελληνική αστυνομία δημιούργησε τα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. «Πρόκειται για 73 υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια, που θα διαχειρίζονται κάθε περιστατικό κακοποίησης και εκμετάλλευσης γυναικών με εξειδικευμένα στελέχη και σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές» δήλωσε  προσθέτοντας πως « πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όποιο μέσο διαθέτουμε, να ενημερωθούμε και να κάνουμε δράσεις που θα βοηθήσουν προς μια κοινωνία ισότητας. Πρέπει να καταγγέλλουμε, να ενημερώνουμε , δεν υπάρχει εμβάθυνση και ουσιαστική δημοκρατία όταν υπάρχουν γυναίκες – θύματα βίας.»

Όπως σημείωσε η δραστήρια εκπαιδευτικός 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Ενώ το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900
Τέλος, η κα Χατζή υπενθύμισε ότι υπάρχει και η Γραμμή SOS 15900. Είναι µια υπηρεσία εθνικής εµεμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. «Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.» σημείωσε καλώντας για μια ακόμη φορά  τα θύματα της βίας να «σπάνε τη σιωπή» τους.
Φώτο: Λένα Χατζή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2DlmHsu
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη