Νέος ποινικός κώδικας:Βαριές «καμπάνες» για τρομοκρατία και δημόσια ασφάλεια

Νέος ποινικός κώδικας:Βαριές «καμπάνες» για τρομοκρατία και δημόσια ασφάλεια

Αυστηροποίηση ποινών σε αδικήματα που αφορούν σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, αλλά και τρομοκρατίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τους νέους κώδικες, ποινικό και ποινικής δικονομίας.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερα όρια για αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών. Θα μπορούν να βγουν από τη φυλακή στα 22 χρόνια υπό προυποθέσεις, από τα 17 χρόνια που προβλέπει ο σημερινός ποινικός κώδικας.

Ξαναγίνεται κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως 10 χρόνια η κατοχή και χρήση εκρηκτικών σε διαδήλωση.

Ενώ αυστηροποιείαι το πλαίσιο και επιβάλλεται έως και ισόβια κάθειρξη σε οδηγό υπό την επήρεια ουσιών που προκάλεσε πολύνεκρο δυστύχημα».

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

«Οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στον ποινικό κώδικα έρχονται να διορθώσουν αδικίες που προσέβαλαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα» τόνισε ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Γώγος.

Στο σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 3 έτη για εισβολή σε δημόσια κτίρια.

Μετατρέπεται εκ νέου σε κακούργημα με φυλάκιση έως 8 έτη από τα 5 που προβλέπεται σήμερα η ενεργητική δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλων.

«Δεν είναι δυνατόν κάθε τρεις με τέσσερις μήνες να γίνονται αλλαγές σε ένα τόσο σοβαρό νομοθετικό κείμενο όπως είναι ο ποινικός κώδικας» επεσήμανε ο δικηγόρος Βάσω Πανταζή.

Σε σχέση με τον ποινικό κώδικα που ισχύει από 1ης Ιουλίου, αυστηροποιείται το πλαίσιο για τρομοκρατικές ενέργειες, ακόμα και για τις προπαρασκευαστικές κινήσεις αυτών.

Προβλέπονται ποινές έως 3 έτη για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία.

Τιμωρείται η χρηματοδότηση καθώς και η παροχή πληροφοριών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ενώ, όποιος απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προτρέπει κάποιον σε τρομοκρατική ενέργεια, τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 χρόνια.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Άννα Βλαχοπαναγιώτη

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2JG7RR3
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη