Καλαμάτα: «CONIECTURA VII» Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών

Καλαμάτα: «CONIECTURA VII» Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών

Για 7η χρονιά πραγματοποιείται η Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών «CONIECTURA», αυτή τη φορά στο Χώρο Τέχνης Α49 ( Αναγνωσταρά 49) με την συμμετοχή εικαστικών, ζωγράφων, γλυπτών και φωτογράφων.

Το θέμα της «CONIECTURA VII» έχει τον τίτλο «Δεν είσαι μόνο «Βασιλιάς» και η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στο Βασίλη Καριζώνη.

Συμμετέχουν:
Αναστασόπουλος Σωτήρης, Cox Stuart, Dolphin Emma, Eastland Peter, Hilbrecht Annete, Huby Peter,Καριζώνης Βασίλης, Λάμπρου Παναγιώτης, Λιακέα Εύη, Μακρής Ηλίας, Μαρκόπουλος Δημήτρης, Μεμένιου Πηνελόπη, Μπαρδαμάσκου Ελένη, Μπουρίκα Μαρία, Naughton Dermot, Ντέρος Γιώργος, Silena, Σουρίλας Τάσος, Σταθουλόπουλος Γιώργος, Τεμπελόπουλος Φ. Παναγιώτης, Φίλντισης Δημήτρης, Woda – Stabl Brigitte

Η διάρκειά της έκθεσης θα είναι μέχρι 27/11.
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 10:00 – 20:00
Σάββατο 10:00 – 15:00
Κυριακή 11:00 – 15:00

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟ «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» (Εισήγηση του θέματος της έκθεσης από το Βασίλη Καριζώνη)
Στην εποχή μας έχει διαμορφωθεί μια πραγματικότητα η οποία, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, δίνει την δυνατότητα στον οποιονδήποτε να προβάλλει το «εγώ» του και να αισθάνεται ως «βασιλιάς». Αυτή η δυνατότητα γίνεται πράξη με τα σύγχρονα κινητά που έχουν κάμερες και μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες αλλά και βίντεο. Στη συνέχεια ακολουθεί η ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να δει ο οποιοσδήποτε έχει κοινή επαφή μαζί τους, ό,τι έχει αναρτηθεί από τον χρήστη του μέσου.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα αν είναι όλες αυτές οι αναρτήσεις τόσο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές, ώστε να τις παρακολουθεί ο υπόλοιπος κόσμος. Στην πράξη για όσους γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, φυσικά και όχι. Βεβαίως κανείς δεν δικαιούται να απαγορεύσει όλη αυτή τη δραστηριότητα, η οποία προκαλεί ανία σε πολλούς από εμάς, να ψάχνει δηλαδή με το τηλεσκόπιο να ανακαλύψει τον ενδιαφέροντα πλανήτη που έχει κάτι να του πει μέσα σε ένα χαοτικό σύμπαν από ανούσιες καθημερινές στιγμές.
Ο ίδιος ο χρήστης είναι καλό να οριοθετήσει όλο αυτό και πιστεύω στο μέλλον ότι θα το κάνει, γιατί θα κορεστεί και ο ίδιος να προβάλλει πράγματα τόσο αδιάφορα για τους άλλους. Ο καθένας από εμάς έχει πολύ περισσότερα και σπουδαιότερα στοιχεία μέσα του να αναπτύξει που λόγω εξωγενών παραγόντων εμποδίζεται να τα κάνει πράξη. Η πνευματική ζωή είναι το μέλλον και αυτό είναι μονόδρομος. Ο άλλος μονόδρομος, έξω από αυτήν με τις πολλές του διακλαδώσεις, οδηγεί στα αδιέξοδα.
Όποιος λοιπόν έχει την ψευδαίσθηση πως με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ώρα και στιγμή του προσφέρεται η δυνατότητα να δείξει πως είναι και αυτός ένας «βασιλιάς», χωρίς να φιλτράρει τα κίνητρά του, σύντομα ίσως αντιληφθεί ότι όχι μόνο η δραστηριότητα αυτή είναι αδιέξοδη αλλά βλάπτει προπάντων την ψυχική του υγεία.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω τον ρόλο του καλλιτέχνη. Εκτός από τα τόσα άλλα πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα όπως πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, επικίνδυνες και βλαβερές επεμβάσεις στο οικοσύστημα, υπάρχουν και αυτές οι κοινωνικές συμπεριφορές που εδράζονται ίσως σε μια παθολογία της ψυχής.
Πώς πρέπει λοιπόν να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά ο καλλιτέχνης;
Μπορεί να αδιαφορεί όπως οι περισσότεροι άνθρωποι;
Ή μήπως οφείλει να καυτηριάζει την εσωτερική κενότητα που παρατηρεί με την ελπίδα να αφυπνιστεί ο συνάνθρωπός του, ώστε να ενδιαφερθεί και για τα πιο μεγάλα και σοβαρά που υπάρχουν γύρω του;
Κρίνεται επομένως απαραίτητο ο καλλιτέχνης να είναι ο ίδιος αναπτυγμένος πνευματικά και ηθικά για να αντιλαμβάνεται την κοινωνική παθογένεια γύρω του.
Οφείλει κατόπιν να την καυτηριάζει αλλά ταυτόχρονα να δίνει ιδέες, διεξόδους, όραμα, προοπτική και φως στο σύγχρονο αδιέξοδο της επίπεδης και ανούσιας δήθεν επικοινωνίας που προτείνει η τεχνολογία και όχι μόνο.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2pAyLTI
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη