«Κόλπο γκρόσο» με τις e-αποδείξεις - Η κυβέρνηση φέρνει από την πίσω πόρτα την μείωση του αφορολόγητου

«Κόλπο γκρόσο» με τις e-αποδείξεις - Η κυβέρνηση φέρνει από την πίσω πόρτα την μείωση του αφορολόγητου

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέσπιση ελάχιστου ποσοστού υποχρεωτικών δαπανών στο 30% του εισοδήματος.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσπάθησε να διαχωρίσει το αφορολόγητο με την αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων, είναι δεδομένο ότι ταυτίζονται. Εδώ και δύο, τρία χρόνια άλλοτε ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας και άλλοτε τα ηγετικά στελέχη του ΔΝΤ μιλούσαν για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω μείωσης του αφορολογήτου.

Σε δεκάδες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε σε όλους τους τόνους ότι το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί. Όπως φαίνεται όμως, η κυβέρνηση φέρνει από την πίσω πόρτα την μείωσή του. Διευρύνει την φορολογική βάση καθώς στην πράξη αποτελεί άπιαστο όνειρο να «πιάσει» το 30% των ηλεκτρονικών αγορών που απαιτείται.

Oι φορολογούμενοι θα δυσκολευτούν το 2020 να πιάσουν τον νέο στόχο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή ποινής. Το πέναλτι φόρου με συντελεστή 22% θα επιβληθεί στο ποσό των e-αποδείξεων που λείπουν δηλαδή στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που θα εμφανίζει οφορολογούμενος. Οσοι πέσουν στην παγίδα των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα δουν να φουσκώνει ο λογαριασμός της Εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν το 2021 με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Σε πολλές περιπτώσεις η παγίδα που κρύβεται πίσω από τις κάρτες αναμένεται να εξουδετερώσει και τις μειώσεις φόρου που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για όσους έχουν παιδιά.

Το νέο καθεστώς απειλε περισσότερο

1)Νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο

Απιαστο όνειρο αναμένεται να αποδειχθεί για χιλιάδες ζευγάρια μισθωτών η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 1/3 του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα εάν ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000ευρώ θα πρέπει το 2020 να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα ενώ αν η σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει e-αποδείξεις 6.000 ευρώ όταν φέτος απαιτούναι μόνο 2.500 ευρώ Ο στόχος δύσκολος αν όχι αδύνατος για του ςσυγκεκριμένους μισθωτούς ειδικά εάν κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου ή ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους καθώς οι δαπάνες αυτές δεν μετράνε στο 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2) Φορολογούμενοι με τεκμαρτά εισόδηματα

Οσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων θα πρέπει να καλύψουν με ηλεκτρονικές αποδείξεις το 30 του τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος. Δηλαδή το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα προσδιορίζεται ως ποσοστό 30 επί του υψηλότερου τεκμαρτού κι όχι επί του χαμηλότερου δηλωθέντος εισοδήματος Για παράδειγμα εάν το συνολικό πραγματικό εισόδημα ενός φορολογούμενου είναι 10.000 ευρώ και το τεκμαρτό είναι 15.000 ευρώ τότε το συνολικό ποσό των δαπανών που πρέπει να εξοφλήσει το 2020 με ηλεκτρονικές πληρωμές δεν ανέρχεται σε 3.000 ευρώ 10.000 Χ 30 αλλά σε 4.500 ευρώ 15.000 Χ 30. Εάν δεν έχει e-αποδείξεις ύψους 4.500 ευρώ αλλά 3.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 330 ευρώ για τα εισοδήματά του.via Ειδήσεις τώρα - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/36Iipcq
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.