Βόμβα Κικίλια: Παρακύκλωμα αποφυλάκισης ναρκεμπόρων μέσω ΚΕΘΕΑ

Βόμβα Κικίλια: Παρακύκλωμα αποφυλάκισης ναρκεμπόρων μέσω ΚΕΘΕΑ

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε στην Βουλή έκθεση ομάδας εργασίας του ΚΕΘΕΑ, η οποία περιλαμβάνει σειρά αποκαλύψεων για στην Θεραπευτική Κοινότητα των Διαβατών Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία του υπουργού Υγείας Βαίλη Κικίλια προκάλεσε αίσθηση, καθώς όπως αναφέρεται στα πορίσματα της έκθεσης, η πρώτη μονάδα απεξάρτησης με λειτουργία από το έτος του 2015 μετατράπηκε σε «πλυντήριο» αποφυλάκισης εμπόρων ναρκωτικών, τους οποίους βάφτιζαν «χρήστες» ουσιών στο πρόγραμμα Θησέας.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ύπαρξη «παρακυκλώματος», ενώ παράλληλα έγιναν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες και αδιαφανείς διαδικασίες. Στο ίδιο πόρισμα γίνεται λόγος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, για εμπόρους ναρκωτικών που εμφανίζονται ως χρήστες και έτσι εντάσσονται στο πρόγραμμα για να αποφυλακιστούν.

Οι βεβαιώσεις του ΚΕΘΕΑ, αμφισβητήθηκαν δημόσια, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενώ γίνεται σαφής αναφορά για «παρακύκλωμα» στο οποίο ενδέχεται να εμπλέκονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι άλλα και στελέχη του οργανισμού.

«Το ΔΣ αποσιώπησε το πόρισμα»

Ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι αποσιώπησε το πόρισμα «βόμβα». Όπως υποστήριξε, ενώ η Διοίκηση είχε παραλάβει το εν λόγω πόρισμα από τον Ιούνιο του 2019, δεν μετέβη στον εισαγγελέα για τις περαιτέρω διαδικασίες αλλά παρέμεινε απαθής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πόρισμα της έκθεσης για την Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών, συμπεραίνει μεταξύ άλλων ζητήματα με «οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές παρεμβάσεις, παράνομα ευεργετήματα σε ναρκέμπορους, ερωτικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων αλλά και μεταξύ εργαζομένων και μελών του προγράμματος, απώλεια τόσο υπολογιστών όσο και δίσκων, παθητική αποδοχή των καταστάσεων».

«Η κατάχρηση εξουσίας, το κλίμα ανασφάλειας, η αδιαφάνεια και τα υποσυστήματα που λειτουργούσαν ήταν απολύτως εμφανή και εύκολα εντοπίσιμα, και είναι το κρίσιμο στοιχείο της συνολικής απαξίωσης των θεσμών. Η χαλαρότητα στο ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα Θησέας αντικατοπτρίζει και τη διοικητική ανεπάρκεια», τόνισε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε: «Εμείς στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και τον ενισχύουμε. Οι καταγγελίες αυτές απαξιώνουν τον Οργανισμό».

«Υπάρχουν υπόνοιες για παρακύκλωμα αξιοποίησης των ευεργετημάτων που προβλέπει ο νόμος. Αυτό μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δεν μπορούν να αποκλειστούν και εργαζόμενοι του οργανισμού.

Όταν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση μίλησε για έλεγχο σε ότι έχει να κάνει με τη χρηστή διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και την οικονομική διαχείριση κάποιοι βιάστηκαν να μας κατακεραυνώσουν», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

ξανθος630

Απάντηση από Ανδρέα Ξανθό

Αντίθετος στα όσα κατήγγειλε ο κ. Κικίλιας περί γνώσης του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξάνθος, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι προσπαθεί να πλήξει το κύρος του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις για αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης του οργανισμού.

«Η ΠΝΠ που φέρατε στο νομοσχέδιο βγήκε αρχές Σεπτεμβρίου και επανειλημμένα ζητήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αιτιολογήσει αυτή τη πράξη για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Καμία αιχμή περί ατασθαλιών δεν υπήρξε και καμία απάντηση από τον υπουργό Υγείας. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι είναι μια αυθαίρετη πραξικοπηματική ενέργεια επειδή αντέδρασε όλος ο κόσμος του ΚΕΘΕΑ», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε να λέει περί καταιγιστικών εξελίξεων λες και είναι το σκάνδαλο του αιώνα ενάμιση μήνα μετά. Το πόρισμα διατάχθηκε από την τότε διοίκηση που ζήτησε να γίνει εσωτερικός έλεγχος από υπηρεσιακό προσωπικό και αφορά μία από τις 110 δομές ΚΕΘΕΑ» υπογράμμισε ο κ. Ξάνθος ενώ συμπλήρωσε: «Αν υπήρχαν παρατυπίες προφανώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

Το θέμα αυτό δεν εισήχθη προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο άρα η διοίκηση δεν έχει ευθύνη για την καθυστέρηση».via Ειδήσεις τώρα - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2JWBaPj
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.