Ξεκινούν οι εργασίες του Vox Populi: Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

Ξεκινούν οι εργασίες του Vox Populi: Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

Ξεκινούν αύριο, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, οι εργασίες της 1ης Πρότυπης Προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου Vox_Populi , υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με πρωτοβουλία νέων της περιοχής. Η δράση αυτή δημιουργήθηκε χάριν στο όραμα μιας ομάδας νέων ανθρώπων, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από διαφορετικές περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, συμμετέχοντες από όλη την επικράτεια, ηλικίας 17 ετών και άνω, θα κληθούν να προσομοιώσουν τους ρόλους του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών, των επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του συμβουλίου, των περιφερειακών συμβούλων, των προέδρων και αντιπρόεδρων της ολομέλειας του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και των προέδρων και αντιπροέδρων των επιμέρους επιτροπών. Επιπλέον, κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα λάβουν τις θέσεις των λεγόμενων «προσώπων πίεσης», τα οποία δύναται να παρίστανται κατά τη συνεδρίαση ενός περιφερειακού συμβουλίου, όπως επί παραδείγματι κάποιος αξιωματούχος της κεντρικής κυβέρνησης του κράτους ή εκπρόσωποι σωματείων κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος ή εκπρόσωποι κάποιων συλλόγων.. Με λίγα λόγια, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εφαρμόσουν τη Δημοκρατία στην πράξη, διαβουλευόμενοι με τους συναδέλφους τους. Θα είναι, με λίγα λόγια, εκείνοι που θα πρέπει να συσκεφτούν, να προτείνουν, να επιχειρηματολογήσουν, να ασκήσουν την πολιτική τέχνη στον ύψιστο βαθμό και εν τέλει να εξάγουν μια εμπεριστατωμένη και ωφέλιμη για τον τόπο τους απόφαση.

Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η συνεισφορά του στην πολιτική αφύπνιση της νέας γενιάς και στην εγκατάσταση ενός εκπαιδευτικού πλαισίου ικανού να γαλουχεί πολίτες με πολιτική παιδεία. Συγκεκριμένα, επενδύει στη σύνθεση δυνάμεων, στον γόνιμο διάλογο και την εποικοδομητική διαβούλευση των νέων. Μεγαλύτερος σύμμαχός στο εγχείρημα αυτό είναι η αξία του ιδεώδους της ενεργούς συμμετοχής, διαμέσου της οποίας σταδιακά δύναται να τεθούν στέρεες βάσεις για  την προώθηση ενός πρωτοπόρου μοντέλου διοίκησης, αυτού της συλλογικής ηγεσίας. Το Vox_Populi – S.R.c.Thessaly αποτελεί το πρώτο καίριο βήμα για την προώθηση αυτού του καινοτόμου μοντέλου διοίκησης, διότι προσανατολίζεται στην εξοικείωση των νέων με την δομική και θεσμική λειτουργία των κέντρων λήψης αποφάσεων στο πιο κομβικό σημείο αυτών.

Η τελετή έναρξης θα γίνει την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στο στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής, Κτήριο Κατσίγρα,  ενώ οι συνεδριάσεις θα διεξαχθούν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λάρισα οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:

Βασίλης Πινακάς, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου: «Από 7 έως 10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλία στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, πραγματοποιείται η πρώτη Πρότυπη Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Vox_Populi με η συμμετοχή νέων ηλικίας από 17 έως 30 από όλη την επικράτεια. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς να φιλοξενούμε αυτή την πολύ σπουδαία διοργάνωση στην περιφέρεια μας. Πιστεύουμε στη δύναμη των νέων. Οι νέοι είναι το οξυγόνο της ζωής  και φορείς νέων ιδεών. Πιστεύουμε στη δύναμη της εκπαίδευσης των νέων, στη συμμετοχική δημοκρατία.  Αυτό πραγματικά θα γίνει αυτέ στις μέρες εδώ στη Θεσσαλία στην καρδιά της Ελλάδας. Με τους νέους να εφαρμόζουν τις αρχές της δημοκρατίας, να διαβουλεύονται, να δημιουργούν νέες καινοτόμες ιδέες που  μπορούν να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μορφή της δημοκρατίας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και στις καθημερινές του ανάγκες προσπαθώντας να δώσει λύσεις.

ΠΔήμητρα Καραγγέλη, Πρόεδρος  Οργανωτικής Επιτροπή του Vox_Populi – S.R.c.Thessaly, της Α΄ Πρότυπης Προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας: «Βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για τη διενέργεια του συνεδρίου. Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω το Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για τη συμβολή του και την αμέριστη στήριξη που παρείχε στο όλο εγχείρημα.  Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση που αφορά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της συμμετοχικότητας των νέων στα κοινά. Ουσιαστικά μέσα από το συνέδριο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους νέους ανθρώπους εκείνη τη δύναμη και εκείνο το βήμα προκειμένου να αντιληφθούν ότι η δική τους φωνή και η δική τους φωνή είναι εκείνη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Να τους εκπαιδεύσουμε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας ενός θεσμικού οργάνου όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Να τους θέσουμε σε εγρήγορση προκειμένου να αντιληφθούνε ότι ο πολίτης θα πρέπει να διαθέτει πολιτική παιδεία αν επιθυμεί μια κοινωνία στην οποία θα δρούνε άξιοι πολιτικοί. Να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Απ. Κομνό γιατί έδωσε την αμέριστη στήριξή του στο όλο εγχείρημα καθώς και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Β. Πινακά που μας στήριξε σε όλη την προσπάθεια. Χωρίς την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας όλη αυτή η διαδικασία δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα. Αύριο πραγματοποιείται η τελετή έναρξης του συνεδρίου στο αμφιθέατρο του κτιρίου «Κατσίγρα» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου θα μιλήσουνε σημαίνουσες προσωπικότητες της Θεσσαλίας. Σας περιμένουμε όλους προκειμένου να δώσετε τη στήριξή σας στην προσπάθεια μας. Επιθυμούμε Συλλογική Ηγεσία και Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Το έλασσον για εμάς τροφοδοτεί και καθορίζει το μείζον. Συνεπώς με μια δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορείς να αναμορφώσεις τις πάσχουσες δομές του κράτους».

Απόστολος Κομνός, Περιφερειακός Σύμβουλος: «Με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκα το αίτημα   των νέων παιδιών τον Ιούλιο για να προωθήσω στον Περιφερειάρχη τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Ήταν άτομα τα οποία είχαν εμπειρία από προηγούμενες εκδηλώσεις προσομοιώσεων τόσο Δημοτικών Συμβουλίων όσο και Περιφερειακών. Υπάρχει η απαραίτητη εμπειρία. Ο Περιφερειάρχης ανταποκρίθηκε στο αίτημα και παρείχε την υποστήριξη που χρειαζόταν. Στόχος της προσομοίωσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους νέους ανθρώπους μέσω της διαβούλευσης  να προτείνουν βιώσιμες λύσεις, πρωτοπόρα έργα και καινοτόμες ιδέες. Να βοηθήσουν τη δημιουργία των ενεργών και υπεύθυνων πολιτών που θα διαθέτουν τις γνώσεις, την πολιτική παιδεία και τον πολιτικό πολιτισμό που αποτελούν τις βάσεις της δημιουργίας της πολιτείας των πολιτών. Εύχομαι και πιστεύω στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.  Vox_Populi – Vox Day. «Φωνή λαού – οργή θεού» λέμε που σημαίνει  ότι η κινητοποίηση των πολιτών έχει μεγάλη δύναμη».

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2JTy1Qc
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη