Σε διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό – Αυξήσεις ως 15% από τους συντελεστές αναπλήρωσης

Σε διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό – Αυξήσεις ως 15% από τους συντελεστές αναπλήρωσης

Αυξήσεις έως και 15% στις κύριες συντάξεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό, που δίνεται σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα. Το νομοσχέδιο δίνει λύση σε ένα χρόνιο αίτημα καθώς καταργεί τις εισφορές στα μπλοκάκια για όσους μισθωτούς διατηρούν παράλληλα και δεύτερη δραστηριότητα αυτοαπασχόλησης.

Υπολογίζουν οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις που έρχονται με το νέο ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου αλλά και τα αναδρομικά που τρέχουν από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι αυξήσεις έως 15%, θα προκύψουν από τους συντελεστές αναπλήρωσης που βελτιώνονται για ασφάλιση άνω των 30 ετών, φτάνοντας στο 51% περίπου για τεσσαρακονταετία (40).

Παράδειγμα: Νέος συνταξιούχος (40ετία) με κύρια σύνταξη (σήμερα) 1.326 ευρώ θα λάβει αύξηση 198 ευρώ (νέα σύνταξη 1.524) αλλά και αναδρομικά 5μήνου 990 ευρώ.

Καθαρή αύξηση θα δουν στην τσέπη 60.000 συνταξιούχοι, ενώ λογιστική θα είναι η αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά

Έως και 196 ευρώ τον μήνα υπολογίζονται οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις με την μεσοσταθμική αύξηση στα 99,5 ευρώ. Αφορούν 465.000 συνταξιούχους οι οποίοι υπέστησαν μειώσεις καθώς είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις περιμένουν συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και τραπεζοϋπάλληλοι.

Με το νέο ασφαλιστικό κερδισμένοι βγαίνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που είναι παράλληλα μισθωτοί. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο μπλοκάκι, αν οι αποδοχές τους από μισθωτή εργασία καλύπτουν την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ για σύνταξη και υγεία.

Έτσι, μισθωτός με αποδοχές 780 ευρώ (και εισφορές 211,38 ευρώ) δεν θα καταβάλει επιπλέον ποσό για εισόδημα από μπλοκάκι.

Ωστόσο για τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) οι εισφορές είναι 176,15 ευρώ και θα πρέπει να καταβληθεί για το μπλοκάκι επιπλέον ποσό εισφορών 33,85 ευρώ.

Το σύστημα των εισφορών πάντως αλλάζει ριζικά για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοααπασχολούμενους καθώς θεσπίζονται 6 +1 κατηγορίες προκαθορισμένων εισφορών ελεύθερης επιλογής από 1/1/2020.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Γράβου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Rh4dQJ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη