Χωρίς την υπογραφή συμφωνίας διακόπηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη-Περιθώριο μέχρι το πρωί ζήτησε ο Χαφτάρ

Χωρίς την υπογραφή συμφωνίας διακόπηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη-Περιθώριο μέχρι το πρωί ζήτησε ο Χαφτάρ

Χωρίς την υπογραφή συμφωνίας διακόπηκαν για σήμερα οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη με τη διαμεσολάβηση Ρωσίας και Τουρκίας, στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγιεζ Σάρατζ και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Χάφταρ ζήτησε προθεσμία μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Ο Σάρατζ και ο αντίπαλός του Χάφταρ απέρριψαν τις απευθείας συνομιλίες και συναντήθηκαν με κορυφαίους διπλωμάτες και στρατιωτικούς αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Τουρκία συζητώντας επί του κειμένου της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη για περίπου επτά ώρες. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν με κλειστές πόρτες.

«Έχουν θετική άποψη για το έγγραφο και ζήτησαν επιπλέον χρόνο μέχρι το επόμενο πρωί για να αποφασίσουν», δήλωσε ο Λαβρόφ για τον Χάφταρ και την αντιπροσωπεία του. «Ελπίζω ότι θα λάβουν μια θετική απόφαση. Οι Ρώσοι και Τούρκοι εκπρόσωποι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους» είπε.

Οι συνομιλίες στη Μόσχα έγιναν μετά από κοινή έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στο βορειοαφρικανικό κράτος.

Η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν εδραιωθεί ως βασικοί παράγοντες στη Λιβύη. Το έγγραφο κατάπαυσης του πυρός περιγράφει τους όρους της ανακωχής που τέθηκε σε ισχύ δοκιμαστικά το Σαββατοκύριακο σηματοδοτώντας την πρώτη διακοπή στις μάχες εδώ και μήνες. Ωστόσο υπήρξαν άμεσες αναφορές για παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε πως μετά την υπογραφή του εγγράφου και από το Χαφτάρ αμφότερες οι δύο «θα αναλάβουν την ευθύνη» για κατάπαυση του πυρός καθώς και για την έναρξη πολιτικής διαδικασίας στη χώρα.

«Εντός Ιανουαρίου» η διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη

Τουρκία και Ιταλία ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2FNZq3P
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη