ΣΥΡΙΖΑ για κλειστά κέντρα: Η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών

Βολές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις περί επίταξης ακινήτων και εκτάσεων σε νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει πως "οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει 'κλειστό' και την άλλη δήθεν 'ελεγχόμενο'. Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η 'τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα', αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο".

Λύση υπάρχει, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ "μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες".

Καλεί στη συνέχεια την κυβέρνηση:

- Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

- Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)

- Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός – και όχι δύο – κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί

- Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

"Λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου", καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.via Press24.gr https://ift.tt/2HgYkhv
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.