Παραιτείται από την προεδρία του CDU η Καρενμπάουερ

Η 57χρονη επικεφαλής Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δεν θα είναι υποψήφια στις ομοσπονδιακές εκλογές για την καγκελαρία του 2021,ανέφεραν πηγές του κόμματος την Δευτέρα.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ επικράτησε στις εκλογές του 2018 για την διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ,αλλά από τότε έχει χάσει τα ερείσματά της στο εσωτερικό του κόμματος. Η συγκεκριμένη κίνηση της Καρενμπάουερ έρχεται μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στο κόμμα σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης του Τόμας Κέμεριχ ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί 24 ώρες αφότου εξελέγη πρωθυπουργός στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας.

Συγκεκριμένα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας, αψηφώντας τη γραμμή του κόμματος, στήριξαν τον Τόμας Κέμεριχ για την πρωθυπουργία του κρατιδίου μαζί με τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καταρρίπτοντας ένα θέμα που θεωρείται ταμπού και αφορά τη συνεργασία με εξτρεμιστές στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Η αδυναμία της να πείσει για την ηγετική φυσιογνωμία της το εσωτερικό του κόμματος,σε συνάρτηση με την αδυναμία της να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στην επαρχία της Θουριγγίας,ήρθαν να καταστρέψουν ολοσχερώς την αξιοπιστία της μέσα στο κόμμα. Εκτός αυτού οι εσωτερικοί της αντίπαλοι για την ηγεσία του κόμματος Φρίντριχ Μερτς και Γιενς Σπαν έχουν ενισχυθεί αρκετά. H Κραμπ-Κάρενμπάουερ ανέφερε στους ηγέτες του CDU πως θα παραδώσει και τη θέσης της στο κόμμα μαζί με τις φιλοδοξίες της για την διαδοχή στην καγκελαρία. Πηγή του κόμματος ανέφερε πως μέσα στο καλοκαίρι θα διεξαχθούν εσωκομματικές διαδικασίες για την κατάληψη και των δύο θέσεων.

Παραμένει υπουργός

Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι  «η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ θα ήθελε να παραμείνει υπουργός 'Αμυνας και η Καγκελάριος στηρίζει ολόψυχα αυτή την επιλογή».

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ καλή συνεργασία» στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η 'Αγγελα Μέρκελ έχει πλέον αναθεωρήσει την απόφασή της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Καγκελαρία, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε την σχετική της δήλωση, με την οποία δημοσιοποίησε την απόφαση της να μην διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας της και τόνισε ότι «σε αυτό δεν υπάρχει κάτι καινούργιο - έτσι έχει η κατάσταση».

Πηγή:reuters.com



via Press24.gr https://ift.tt/38dYoKU
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη