Κίνδυνος για ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, προοειδοποιεί ο ΟΗΕ

Κίνδυνος για ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, προοειδοποιεί ο ΟΗΕ

Κορονοϊός: Τα έκτακτα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί διεθνώς στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι φετινές σοδειές ήταν πλούσιες και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενες, όμως η έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω της κρίσης της πανδημίας και των μέτρων προστατευτισμού (όπως δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, όπως δήλωσε ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Ο σημαντικότερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις είναι να διατηρήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, να παρεμβαίνουν για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι και να κρατήσουν τις διεθνείς αγορές τροφίμων μακριά από τον πανικό, σύμφωνα με τον Τορέρο.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων», πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε: »Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών εμποδίων. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο».

Ο Τορέρο εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην τάση προστασίας της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές, όπως έχουν ήδη κάνει μερικές κυβερνήσεις.

Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτάλευρου, ενώ έχει επιβάλλει και περιορισμούς για το φαγόπυρο και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, των καρότων και των πατατών. Το Βιετνάμ, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, έχει αναστείλει προσωρινά τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, επίσης ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν ενώ η θέση των ΗΠΑ είναι υπό αμφισβήτηση, δεδομένης της προθυμίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εμπορικό πόλεμο σε άλλα βασικά προϊόντα.

»Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία μεταβλητότητα. Θα επιδεινώσουν την κατάσταση», τονίζει ο Τορέρο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian, ενώ η προσφορά τροφίμων λειτουργεί καλά στις περισσότερες χώρες σήμερα, τα προβλήματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να παρατηρούνται μέσα στις εβδομάδες και να ενταθούν τους επόμενους δύο μήνες.

Καθώς οι κυβερνήσεις επιβάλλουν περιορισμούς ανά τον κόσμο, η πρόσληψη εποχιακών εργαζομένων θα καταστεί αδύνατη εάν δεν ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι ζωτικοί εργαζόμενοι μπορούν να μετακινηθούν, αποτρέποντας παράλληλα την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Πρέπει να έχουμε τέτοιες πολιτικές, ώστε το εργατικό δυναμικό να μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, αλλά χρειαζόμαστε το εργατικό δυναμικό. Οι μεγαλύτερες χώρες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τέτοιου είδους πολιτικές για να εξασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται», δήλωσε ο Τορέρο.



via Ειδησεις https://ift.tt/2JdSwXl
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη